2011 AP

John Dowd, Trumps advocaat in het Rusland-dossier, stapt op

Advocaat John Dowd zal de Amerikaanse president Donald Trump niet langer verdedigen in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft ontslag genomen.

De krant The New York Times maakte bekend dat Dowd ontslag heeft genomen. De advocaat bevestigt dat ook bij andere Amerikaanse media. "Ik hou van de president en wens hem het beste", schrijft hij in een email aan de krant The Washington Post.

Dowd had de leiding over het juristenteam van Trump pas afgelopen zomer overgenomen. Onder zijn leiding raadde het team president Trump aan om mee te werken met het onderzoek van Mueller. Dowd zou de Trump ook hebben geadviseerd om zich te onthouden van persoonlijke aanvallen op Mueller. Tegen dat advies in deed Trump dat de afgelopen dagen toch.

Ontslag volgt op komst van andere advocaat

Het ontslag van Dowd komt enkele dagen na de komst van een nieuwe advocaat naar het juristenteam. Eerder deze week voegde Trump Joseph diGenova toe aan het team.

Toch zou Dowd al langer over opstappen hebben gedacht. Volgens sommige bronnen sloeg de president het advies van zijn advocaat steeds vaker in de wind. Andere bronnen houden het erop dat Trump zijn vertrouwen heeft verloren in hoe Dowd speciaal aanklager Robert Mueller benadert.

De krant The New York Times had eerder al geschreven dat Trump ontevreden was over de aanpak van zijn juridisch team, maar dat ontkende de president eerder deze maand op Twitter.

Meest gelezen