BELGA/RENDERS

Twee procent minder geslaagden sinds invoering van vernieuwd rijexamen

Sinds de invoering van het vernieuwde rijexamen in juni vorig jaar, zijn de slaagpercentages aan de rijexamencentra in Vlaanderen met gemiddeld 2 procent gedaald. Vooral de gevaarherkenningstest blijkt moeilijk. Een kwart van de kandidaten, slaagt niet voor die test.

Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) heeft de slaagcijfers aan de Vlaamse rijexamencentra opgevraagd bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), een half jaar na het invoeren van het vernieuwde rijexamen. Ze staan in Het Nieuwsblad.

Het examen werd moeilijker met onder andere extra manoeuvres en ook de risicoperceptietest. Bij die laatste moeten kandidaat-bestuurders gevaarlijke situaties inschatten via een computersimulatie. Een kwart van de kandidaten slaagt niet voor die test, waarvan de resultaten mee opgeteld worden met het praktische gedeelte op de weg. 

"Dat de slaagcijfers 2 procent lager liggen, lag in de lijn van de verwachtingen", zegt Ceyssens. "Het examen is nu eenmaal moeilijker geworden. Dat een kwart niet slaagt voor de risicoperceptietest, bewijst net het nut ervan. Het is een pak veiliger dat kandidaten gevaarlijke situaties leren herkennen achter een computerscherm dan dat ze een gevaarlijke situatie pas leren inschatten in het echte verkeer, tijdens de praktische proef."

Meest gelezen