Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten sparen Europa voorlopig van invoerheffingen op staal en aluminium

De VS sparen voorlopig de Europese Unie en andere landen van invoerheffingen op staal en aluminium. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer donderdag gezegd in de Senaatscommissie voor Financiën.

"President Donald Trump heeft beslist een pauze te nemen met het opleggen van de heffingen voor deze landen", zei de bewindsman. Het gaat om twee Nafta-landen (Canada en Mexico), "Europa, Australië, Argentinië, Brazilië en uiteraard (Zuid-)Korea waarmee we aan het onderhandelen zijn".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Peter Altmaier en Europees handelscommissaris Cecilia Malmström hadden zich deze week persoonlijk ingezet voor een uitzondering voor de Europese Unie. Malmström had, voor de verklaring van Lighthizer, in het Europees Parlement gezegd dat ze een uitzondering verwachtte.

De Europese Unie had ermee gedreigd zelf als tegenmaatregel heffingen op meerdere Amerikaanse producten te zullen invoeren. Voor andere landen gaan de heffingen morgen/vrijdag in.

Op 8 maart had Trump aangekondigd dat hij voor 25 procent tol zou heffen op de invoer van staal en 10 procent voor aluminium. De Amerikaanse president vindt namelijk dat zijn land inzake handel onheus wordt behandeld.

Meest gelezen