Een medewerker reinigt en fotografeert een stuk (Stad Gent)

Verhuizing van 80.000 museumstukken in Gent komt op kruissnelheid

Gent is volop bezig met het verhuizen van 80.000 museumstukken naar 2 gloednieuwe depots. Dat meldt de stad in een persbericht. De stukken komen onder meer terecht onder de tribunes van de Ghelamco arena.

De museumstukken in de depots van de verschillende musea die Gent rijk is verzamelen in 2 centrale opslagruimtes die optimaal zijn uitgerust om ze voor de toekomst veilig te stellen: dat is het opzet van een grote verhuizingsoperatie die de stad sinds enkele maanden uitvoert en die stilaan op kruissnelheid komt.

Het gaat om liefst 80.000 waardevolle stukken die nu nog versnipperd zijn over de depots van de musea zelf, maar ook in de Leopoldskazerne, Vliegtuiglaan, FNO, Nieuwland, Depot Sleidinge, Berg van Barmhartigheid en het Provinciaal transitdepot Ename.

De omstandigheden van deze opslagplaatsen laten soms te wensen over. Daarom verhuist de stad de stukken naar een centraal depot in de haven én een depot in de Ghelamco arena. Het depot in de haven is 7.500 kubieke meter groot en is nu al in gebruik. Hier komen de stukken terecht die tegen een stootje kunnen, zoals objecten van metaal, glas of aardewerk.

Geklimatiseerd

Binnenkort gaat ook het depot in de Ghelamco arena open. Dat is 2.400 kubieke meter groot en bevindt zich onder de tribunes. Het is geklimatiseerd en hierdoor ideaal voor voorwerpen die gevoelig zijn voor temperatuur of vocht, zoals papier, hout, textiel of kunststof.

De hele operatie is toevertrouwd aan de firma Helicon Conservation Support. Die krijgt de hulp van 6 tijdelijke medewerkers die de stad op 1 maart vorig jaar in dienst heeft genomen en die een opleiding van 6 maanden hebben gekregen om alle materialen te leren kennen.

De stad maakt van de gelegenheid gebruik om alle objecten te reinigen, te fotograferen en te registreren. Elk stuk krijgt een barcode zodat de musea het later makkelijk kunnen terugvinden. Dit hele proces en de verhuizing moeten in maart volgend jaar zijn afgerond.

Meest gelezen