WMO: 2017 duurste klimaatjaar ooit

2017 was het duurste klimaatjaar ooit. Dat staat in het jaarrapport van de Wereld Metereologische Organisatie van de Verenigde Naties. Orkanen aan de oostkust van de VS, overstromingen in India en aanhoudende droogte Afrika hebben meer dan ooit hun tol geëist.

2017 was het op twee na warmste jaar ooit en het warmste als je El Niño niet meerekent, het natuurfenomeen waarbij de zee om de zoveel jaar opwarmt. De gemiddelde temperatuur bedroeg vorig jaar 1,1 graad Celsius boven die van het begin van het industrieel tijdperk. We zitten nu aan een concentratie in de atmosfeer van meer dan 400 partikels per miljoen CO2. Ter vergelijking, de voorbije 800.000 jaar schommelde die concentratie tussen 180 en 280 eenheden. Onder die grens van 400 ppm zullen we de volgende generaties niet meer geraken, zegt de secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas.

Financiële tol

De opwarming van de aarde heeft een prijs. Herverzekeraar Munich Re schat de kosten voor 2017 op 260 miljard euro, een recordbedrag. De ravages van de orkanen Harvey, Irma en Maria hebben in de Verenigde Staten en de Caraïben alleen al meer dan 200 miljard gekost. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt dat vooral de ontwikkelingslanden het kind van de rekening worden van de weersextremen.  

De WMO geeft het voorbeeld van Somalië.  Daar waren vorig jaar bijna 900.000 mensen op de vlucht door de aanhoudende droogte. De veestapel is er met 40 tot 60 procent op achteruitgegaan. De Hoorn van Afrika in zijn geheel blijft dus een probleemgebied. Maar ook in Aziatische landen kreunde de landbouw. Daar waren het vooral de overvloedige moessonregens die de oogsten vernielden. Sri Lanka is het ergst getroffen, met eerst een droogte en later overstromingen en landverschuivingen die het land tot het uiterste dreven. In totaal werden in Azië 41 miljoen mensen getroffen door de overstromingen.
 

Warm water

De oceanen zijn nog nooit zo warm geweest als in 2017. Dat blijkt uit metingen van het water tot een diepte van 2000 meter. Australië kende voor het tweede jaar op rij een ongeziene sterfte van zijn koraalriffen, één van de belangrijkste kweekvijvers ter wereld.  

Tegelijk blijft de verzuring van de oceanen toenemen waardoor schelpdieren zich minder gemakkelijk ontwikkelen. Aan de Noordpool sneuvelde het record van "warmste winter" en "minste ijs in de winter". Ook de Zuidpool had in 2017 een historisch kleine hoeveelheid ijs.  Uitgerekend vandaag laat het Internationaal Energie Agentschap weten dat vorig jaar de CO2 uitstoot wereldwijd voor het eerst is gestegen sinds 2014. 
 

Meest gelezen