Videospeler inladen...

Eerste patiënten naar futuristisch nieuw ziekenhuis in Knokke verhuisd

Het nieuwe ziekenhuis AZ Zeno in Knokke-Heist is vanmorgen in gebruik genomen, met de verhuis van 78 patiënten van het oude naar het nieuwe gebouw in Knokke-Heist. Het Rode Kruis zorgde voor 10 ambulances. Er waren ook minibusjes en een verhuisteam van 60 mannen en vrouwen. Het nieuwe gebouw, goed voor 370 bedden en een investering van 200 miljoen euro, is verre van een traditioneel ziekenhuisgebouw.

"Ceci n'est pas un hôpital." Dat was de slogan van het ontwerpteam. En die stelling klopt ook als je nu naar het gebouw kijkt, zelfs in de druilerige regen van vandaag. Futuristisch, zwevend, midden het groen. Zorg op maat van de patiënt, luxe, ruimte, daglicht, groene patio's... Het zijn maar enkele kernwoorden die het ziekenhuis in de communicatie gebruikt.

(Lees verder onder de foto's)

Verhuizen in 2 golven

Traditioneel kan je AZ Zeno bezwaarlijk noemen, maar het is natuurlijk wél een ziekenhuis. En de patiënten worden in 2 groepen naar Knokke-Heist gebracht. Vandaag alle 78 patiënten uit het oude ziekenhuis van Knokke-Heist zelf, volgende week donderdag een kleinere groep uit de Campus Blankenberge, die deels blijft bestaan.

Eén van de patiënten die zijn overgebracht, is Sandrina, kersverse mama van de kleine Alexis. Sandrina beviel in het oude ziekenhuis en komt nog heel even op krachten in het nieuwe. Dat is duidelijk luxueuzer en ruimer dan het oude ziekenhuis.

En Alexis zelf? Die heeft nooit beseft dat ze vanmorgen voor dag en dauw met een ambulance verhuisd is. Haar eerste rit in de buitenlucht heeft ze slapend doorgebracht. Operatie geslaagd dus.

De kleine Alexis, verhuisd van ziekenhuis, zonder het te beseffen.

Meest gelezen