Videospeler inladen...

Zo maakt u uw smartphone privacyproof

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar privacy staat de laatste maanden zeer hoog op de agenda. Denk maar aan de recente veroordeling van Facebook voor schending van de privacy en aan het dataschandaal rond Cambridge Analytica. En komende vrijdag wordt de nieuwe Europese privacywetgeving van kracht. Hoog tijd dus om te kijken wat u zelf kan ondernemen om uw privacy te beschermen. Weet u bijvoorbeeld hoe u uw eigen smartphone privacyproof maakt? 

We staan er niet altijd bij stil, maar wanneer we online met elkaar communiceren doen we een beroep op bedrijven om onze boodschappen door te geven. Facebook, Whatsapp of Google zijn maar enkele voorbeelden. We betalen die bedrijven niet met geld, maar wel met data.

We betalen die bedrijven niet met geld, maar met onze data. 

Met wie we bellen, welke site we bezoeken, wat we liken en sharen, waar we zijn, wie onze contacten zijn, ... Het zegt ontzettend veel over onszelf en is dan ook goud waard voor adverteerders. Bedrijven zoals Facebook en Google leven ervan. Op zich niets fout mee, maar weet dat het gebeurt en dat u er - als u dat wil - ook iets kan aan doen. We volgden een Privacy Café van het Privacy Training Center en delen hieronder de belangrijkste tips.

1. Verwijder alle apps die u niet gebruikt

Stel uzelf altijd de vraag: wie zit er achter een app en wat is hun doel? Als het gratis apps zijn, zou het wel eens goed kunnen zijn dat het businessmodel is: zoveel mogelijk data verzamelen. Verwijder daarom alle apps die u niet gebruikt. Besef ook dat de standaardinstellingen van een app geprogrammeerd zijn om zoveel mogelijk data te verzamelen. 

Besef dat de standaardinstellingen van een app geprogrammeerd zijn om zoveel mogelijk data te verzamelen. 

Ze maken u het ook vrij moeilijk om die instellingen aan te passen. U kan het zo doen.

Bij een Androidtoestel: ga naar de app in kwestie, ga naar app-info, dan naar machtigingen en dan kan u uitschakelen tot welke informatie de app toegang heeft.

Bij een Appletoestel: ga naar instellingen, dan privacy en dan ziet u per onderdeel (bv. contactpersonen, foto's, microfoon) welke apps er allemaal toegang toe hebben en kan u dat uitschakelen.  

2. Update steeds uw smartphone

Besef ook dat uw locatie en uw bluetooth heel veel informatie over uzelf prijsgeven. Het is dan ook een goede tip om die enkel in te schakelen als u ze nodig hebt. En waarom uw smartphone updaten? Dat legt Bram Wets van het Privacy Training Center u hieronder zelf uit. 

Videospeler inladen...

3. Reclame op maat uitschakelen

Wist u dat Google en Apple alles wat u doet met uw smartphone registreren, om zo een profiel van u te kunnen opstellen? Dat profiel gaan ze dan koppelen aan gepersonaliseerde reclame van bedrijven. Wil u dat niet?

Bij een Androidtoestel: ga naar instellingen, Google services, advertenties, en dan afmelden voor personalisatie van advertenties aanvinken.

Bij een Appletoestel gaat u naar instellingen, dan naar privacy, dan naar reclame en dan beperk reclametracking inschakelen. 

4. Kies een privacyvriendelijke browser

We kennen allemaal Internet Explorer, Google Chrome en Safari. Het zijn browsers die er aantrekkelijk uitzien en gebruiksvriendelijk zijn om te surfen. Maar weet dat ze georganiseerd zijn om zoveel mogelijk van uw data binnen te trekken. Er bestaan ook privacyvriendelijke browsers, zoals Firefox en Brave.  Die browsers zijn open-source, dat betekent dat iedereen kan zien hoe de software werkt.

Videospeler inladen...

5. Installeer add-ons

We vergeten het soms, maar wanneer we surfen, worden onze gegevens constant uitgewisseld tussen honderden bedrijven. Dat kan omdat bedrijven kleine stukjes software hebben op websites van anderen. Een voorbeeld: Facebook heeft op miljoenen websites een likeknop. Dankzij die knop weet Facebook dat je op die site surft, hoelang je naar iets kijkt en met welk toestel je dat doet. En zo worden onze gegevens constant uitgewisseld, vooral tussen adverteerders. Ook dat kan je uitschakelen, door addblockers te downloaden, zoals Ublock Origin of Privacy Badger.  Leuk meegenomen: je zal ook nooit meer advertenties te zien krijgen.

Hoe doe je dat? Heb je Chrome? Ga naar instellingen (de drie bolletjes), klik op meer hulpprogramma's, extensies, meer extensies toevoegen en dan Ublock Origin of Privacy Badger intikken en installeren.   

Videospeler inladen...

6. Gebruik privacyvriendelijke zoekmachines

Google is groot geworden door jarenlang miljoenen gegevens te verzamelen via de zoekmachine. Weet dat er ook privacyvriendelijke zoekmachines zijn, zoals StartPage en DuckDuckGo. StartPage levert trouwens dezelfde zoekresultaten op als Google, maar houdt uw surfgeschiedenis, uw zoekopdrachten en uw IP-adres niet bij. Installeren is niet nodig trouwens, je kan er gewoon naartoe surfen.

7. Kies voor veilige paswoorden

Het zal u misschien verbazen, maar de meest voorkomende wachtwoorden zijn nog altijd "12345678" en "qwerty". Weet dat hackers zeer ver gaan om binnen te dringen in uw account. Kies daarom voor onlogische wachtwoorden, zoals bijvoorbeeld "1e47p§(20f8://". Gebruik ook niet voor alles dezelfde wachtwoorden. 

Maar hou onthoudt u al die wachtwoorden? Zeker niet op een worddocument op uw computer, want daar staat het niet veilig. Gelukkig zijn er enkele veilige en betrouwbare apps waar u dat kan bijhouden en kopiëren om in te loggen. MiniKeePass voor Apple en KeePassDroid voor Android zijn goeie voorbeelden.  Zo moet u ook maar één wachtwoord onthouden: het wachtwoord van die app die alle wachtwoorden bijhoudt.

8. Kies voor privacyvriendelijke tools om te chatten

We zijn allemaal verzot op Whatsapp, maar weet dat Whatsapp van Facebook is en alle meta-data worden bijgehouden. Dat betekent dat Facebook bijhoudt naar wie u een bericht stuurt, wanneer en van waar. Die data worden opnieuw gebruikt om profielen op te stellen, die dan gelinkt kunnen worden aan reclameblokken van adverteerders. Er bestaan ook privacyvriendelijke tools om te chatten, zoals Signal en Wire

Alle tips nog eens kort voor u samengevat in dit filmpje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen