Videospeler inladen...

Zou u een vlieg willen zijn op de klassenraad van uw zoon of dochter?

Bij het Erasmusatheneum in Deinze kan u in levenden lijve bij de klassenraad van uw kind zijn. Al enkele jaren organiseert de school de zogenaamde open klassenraden. Leerlingen en ouders kunnen de evaluatie van leerkrachten rechtstreeks mee sturen. 

Misschien heeft uw zoon of dochter hard gewerkt tijdens het afgelopen trimester en de examens. Of net niet en heeft hij of zij het uitgehangen. Misschien volgt hij of zij niet langer de juiste richting. Of net wel en voelt hij of zij zich als een visje in het water.

In ieder geval evalueren leerkrachten deze periode tijdens een klassenraad. Voor elk van hun leerlingen bereiden ze deze evaluatie zorgvuldig voor. Sterktes en werkpunten worden individueel genoteerd. Hoe kan ik als leerkracht de leerlingen vooruit helpen? En wat kan de leerling zelf doen? Leerkrachten moeten een antwoord op deze vragen klaar hebben op de klassenraad. Dat is niet nieuw.

Overvallen

Verrassend is wel dat in het Erasmusatheneum in Deinze de klassenraad niet achter gesloten deuren plaatsvindt. Ouders en leerlingen krijgen vooraf de schriftelijke voorbereiding van de leerkrachten zodat ze niet ‘overvallen’ worden tijdens de klassenraad zelf.

Misschien herkennen leerlingen en ouders zich in deze voorbereiding. Of net niet en hebben ze daar goede redenen voor. Tijdens de open klassenraad kunnen ze suggesties of reacties formuleren.   

Begripvol blijven

De bedoeling is een breed gedragen evaluatie: niet alleen beslist door leerkrachten óver de leerling, maar ook dóór de leerling en zijn/haar ouders. Face-to-face, geargumenteerd, dat helpt ook om begripvol te blijven.

What’s in it? De kans dat de werkpunten worden nageleefd, vergroot. De kans dat de leerling er beter van wordt, vergroot dus ook. En daar gaat het uiteindelijk om.

Meest gelezen