"Amerikaanse en Britse wapenleveringen aan Saudische coalitie eisen burgerslachtoffers"

De wapenleveringen aan Saudi-Arabië - door onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - eisen burgerslachtoffers in Jemen. Dat zegt mensenorganisatie Amnesty International. Saudi-Arabië grijpt in Jemen namelijk in tegen sjiitische rebellen, aan het hoofd van een Arabische coalitie.

"Na drie jaar is er geen teken dat het conflict in Jemen in kracht afneemt. Alle vechtende partijen blijven de burgerbevolking teisteren", aldus Lynn Maalouf, research-directeur Midden-Oosten van Amnesty International. "Scholen en ziekenhuizen liggen in puin, duizenden mensen zijn gedood, miljoenen zijn ontheemd en hebben dringend humanitaire hulp nodig." 

"Er is overvloedig bewijs dat onverantwoorde wapenleveringen aan de Saudische coalitie enorme schade hebben aangericht onder de burgerbevolking in Jemen", aldus nog Maalouf. "Toch heeft dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië, er niet van weerhouden voor miljarden dollars wapens te blijven leveren. Dat verwoest niet alleen burgerlevens, maar het is ook een aanfluiting van het internationale Wapenhandelsverdrag."

"Waalse regering blijft wapenleveringen aan Saudi-Arabië toestaan"

De mensenrechtenorganisatie wijst er nog op dat de Vlaamse regering meermaals aangaf geen wapenlicenties voor transfers naar Saudi-Arabië meer uit te reiken. "Ondanks groeiende druk vanuit het middenveld, blijft de Waalse regering daarentegen wapenleveringen aan Saudi-Arabië toestaan", klinkt het. De procedure die het Waals gewest gebruikt, is volgens Amnesty International weinig transparant en de overheid weet niet goed waar de wapens uiteindelijk terecht gaan komen.

"Saudi-Arabië is verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden tegen de Jemenitische burgerbevolking en heeft ook intern een dramatisch mensenrechtenpalmares, onder meer door een extreme repressie van elke vorm van dissidentie", aldus Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. "Wallonië kan onmogelijk uitsluiten dat de wapens die het exporteert, niet bij zullen dragen tot ernstige mensenrechtenschendingen. Daarom zijn de Waalse licenties onverantwoord en moet de Waalse regering het geweer van schouder veranderen."

36 luchtaanvallen

Het conflict in Jemen is nu drie jaar bezig en volgens Amnesty International zijn er in die tijd al 36 luchtaanvallen gebeurd door de coalitie, waarbij het internationaal humanitair recht hoogstwaarschijnlijk werd geschonden. Daarbij zijn meer dan 500 burgers bij gedood, onder wie meer dan 150 kinderen. Meer dan 22 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Meest gelezen