"Het is beter gras te zijn": Radio 1-luisteraars kiezen favoriete zin van Hugo Claus

“Culture Club” op Radio 1 was de voorbije weken op zoek naar “de schoonste van Claus”. De stemming is afgelopen, en er kwam een winnaar uit de bus.  

"Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders". Dat is de winnende zin. Hierboven kan u het vers horen, gelezen door acteur Jan Decleir.  "Gras" was ook de lievelingszin van Luc Coorevits van "Behoud de begeerte". De zin komt uit "Oog om oog", een in kleine oplage verschenen gedichtencyclus uit 1964, geïllustreerd door fotografe Sanne Sannes. De gedichten zijn bewerkingen van klassieke poëzie.  "Oog om oog" is nu een antiquarisch hebbeding. Hugo Claus overleed 10 jaar geleden.  

De poëzie wint.

Hoe kwam de lijst tot stand? 25 prominente Claus-kenners kozen elk hun favoriete zin. Actrice Hilde Van Mieghem selecteerde uit die keuze een shortlist van 10 zinnen. 830 luisteraars van Radio 1 legden het eindresultaat vast. "Het is beter gras te zijn" won met 3 vermeldingen meer dan de beginzin van het erotische liefdesgedicht "Ik schrijf je neer": "Mijn vrouw, mijn heidens altaar, dat ik met vingers van licht bespeel en streel..." Op de derde plaats volgt met 145 stemmen een fragment uit het gedicht "De moeder": "In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert niet naar mij terug, van u herstel ik niet". Een triomf voor de poëzie dus.  

Claus rechts, Decleir in het midden

Meest gelezen