Kernkabinet bereikt akkoord over begrotingscontrole

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Dat heeft premier Charles Michel (MR) op Twitter laten weten. Om 10.30 uur wordt het akkoord toegelicht op een persconferentie.

De regering-Michel moest op zoek naar 1,4 miljard euro om het budget voor dit jaar op koers te houden. Het Monitoringcomité dat de begroting van dichtbij opvolgt, had berekend dat de regering een inspanning tussen 700 miljoen en 1,4 miljard euro moest realiseren om de begrotingsambities waar te maken. De regering heeft beslist voor het maximale scenario te gaan. 

De exacte details houdt de regering voor zich tot op de persconferentie, later deze voormiddag. Wat wel al duidelijk is, is dat er 80 miljoen euro is vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Met dat geld zullen onder meer de leeflonen van gezinshoofden met 40 euro per maand worden opgetrokken. Die maatregel zou ingaan vanaf 1 juli.

De regering wil ook enkele eerder besproken hervormingen doorvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over maatregelen om het aantal langdurige zieken op de werkvloer te beperken. Op de sociale zekerheid zou niet bespaard worden, door de extra economische groei en jobcreatie. 

Meest gelezen