Boycot door Russische media wegens seksueel wangedrag in parlement

Verschillende Russische media hebben beslist hun journalisten weg te halen uit de Staatsdoema, het Russische lagerhuis, omwille van het seksueel wangedrag van de politicus Leonid Sloetski. De ethische commissie die de beschuldigingen moest onderzoeken, oordeelde woensdag dat Sloetski "geen ethische normen heeft overschreden." 

Enkele van Ruslands meest bekende mediakanalen besloten om hun reporters weg te halen uit de Staatsdoema, nadat bekend was geraakt dat de ethische commissie besloten had om Sloetski vrij te spreken van alle beschuldigingen van seksueel wangedrag. De commissie oordeelde dat er geen morele normen waren overschreden.

De ethische commissie voegde daar nog aan toe dat de timing van de klachten twijfelachtig was, vlak voor de verkiezingen en enkele jaren nadat de incidenten zich zouden hebben voorgedaan. 

Beschuldigingen van seksueel wangedrag

Eind februari werd Leonid Sloetski, hoofd van de Commissie van Buitenlandse Zaken van de Staatsdoema, beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover twee Russische journalistes. Volgens de vrouwen probeerde Sloetski hen "vast te grijpen en te kussen" tegen hun wil tijdens interviews.

Begin maart beschuldigde ook een Russische BBC-correspondente Sloetski van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De journaliste zei ook over audiomateriaal te beschikken waarop te horen is hoe Sloetski zegt teleurgesteld te zijn dat ze hem niet wil kussen, en haar vraagt of ze zijn minnares wil worden. Sloetski zou ook zijn handen geplaatst hebben op haar onderlichaam en geweigerd hebben te stoppen, ondanks haar verzet.

Sloetski ontkent tot op heden echter alle beschuldigingen en lachtte er zelfs openlijk mee op Facebook. Hij beweerde dat het allemaal draait om een politiek complot tegen hem, en dreigde juridische stappen te ondernemen voor laster en eerroof.

Weinig reactie op beschuldigingen

Vanuit de Staatsdoema zelf kwam weinig reactie op de beschuldigingen. Woordvoerders zeiden dat ze ongegrond waren door een gebrek aan bewijs, en dat klachten konden worden ingediend bij de ethische commissie. Sloetski kon ook op de steun van zijn collega's rekenen. Zo postte een afgevaardigde in de Staatsdoema op Facebook dat Sloetski beter enkele journalistes met hem had gedeeld, dat hij er altijd een paar wilt overnemen.

Deze ethische commissie liet woensdag weten dat er volgens hen niets aan is van de beschuldigingen.

De 50-jarige Sloetski is lid van de liberaal-democratische partij, geleid door Zjirinovski. Noch Sloetski zelf, noch zijn partij was bereid om commentaar te geven. Ook vanuit het Kremlin blijft het stil. Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, liet enkel weten dat het geen zaak was waarmee president Poetin zich zou bezighouden. 

Geen seksueel wangedrag in Rusland

Beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen zo'n hooggeplaatst persoon als Sloetski zijn opmerkelijk voor Rusland, een land waarin de hetze rond de MeToo-beweging op hoongelach werd onthaald. De MeToo-beweging werd door officiële media afgedaan als doorgeslagen politieke correctheid van het westen, een liberale samenzwering. 

Toch kende ook Rusland zijn eigen MeToo-campagne in 2016, beter bekend onder de hashtag #ImNotAfraidToSay. De campagne werd gelanceerd door de Oekraïense activiste, Anastasia Melnitsjenko, maar stierf vrij snel uit. Het effect was miniem, zo bleek in 2017 toen in Rusland een wet werd aangenomen die de vervolging van huiselijk geweld aan banden legt. 

Meest gelezen