Boze ouders sluiten Brusselse straten af tegen luchtvervuiling

Vorige week sloten de ouders van één school in Brussel de straat af. Een symbolische actie tegen luchtvervuiling. Deze week zijn het er al 5. En er blijkt interesse van scholen uit heel Vlaanderen om volgende week mee te doen.

"We gaan door tot de verkiezingen", vertelt een bezorgde moeder. "Politici moeten weten dat het ons menens is. Er moet iets veranderen." Vorige week sloten de ouders en kinderen van de Maria Boodschap basisschool in centrum Brussel de straat af tegen de luchtvervuiling die de kinderen dagelijks inademen. De school fungeerde als testcase in de Pano-reportage van VRT NWS. De ouders reageerden geschokt op de resultaten.

"Toen pas drong door hoe slecht het gesteld is met de luchtkwaliteit. Niet alleen daar natuurlijk, wel in heel Vlaanderen. Politici moeten actie durven te nemen. Een plan opstellen om het autogebruik te ontraden. Dit kan zo niet langer." Dat zegt Nadia Verbeeck van Sint-Ursula school in Laken.

De actie van vorige week inspireerde andere ouders, in Laken, maar er is ook interesse uit Oostende, Antwerpen en Gent. "Dit is nog maar het begin. Vanaf nu sluiten we elke vrijdag een kwartier de weg af en gaan we koffie drinken terwijl de kinderen spelen. We roepen alle scholen in Vlaanderen op om mee te doen."

Meest gelezen