Videospeler inladen...

Juncker over omstreden benoeming: "Selmayr zal niet opstappen, want alleen ik kan hem ontslaan"

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, verwacht niet dat secretaris-generaal Martin Selmayr opstapt. Juncker is namelijk zelf de enige die hem kan ontslaan. Dat zei hij vandaag op een persconferentie aan het einde van een Europese top in Brussel. Eerder dreigde Juncker al om zelf op te stappen als Selmayr zijn post zou moeten opgeven. Secretaris-generaal Selmayr ligt onder vuur, nadat hij op controversiële manier benoemd is tot de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie.

Volgens Commissievoorzitter Juncker zal secretaris-generaal Selmayr niet opstappen, want Juncker is zelf de enige die hem kan ontslaan. Dat zei de Commissievoorzitter op een persconferentie aan het einde van de Europese top in Brussel. 

Tijdens een bijeenkomst met partijleden van de Europese Volkspartij (EVP) zou Juncker eerder "furieus" hebben gereageerd, omdat de partij te weinig steun zou tonen voor Selmayr. Daarom zou Juncker zijn lot verbinden aan dat van zijn vroegere kabinetschef. Dat schrijft Politico en het wordt bevestigd aan onze redactie. 

Volgens Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) getuigt Junckers reactie van een "schaamteloze arrogantie". 

Razendsnelle promotie

Martin Selmayr schopte het in geen tijd van kabinetschef van Juncker tot de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie. De benoeming ging zo snel, dat niemand anders zich kandidaat kon stellen. Het lijkt erop dat er alles aan gedaan is om Selmayr de machtige job te bezorgen.

Dat leidde tot een storm van verontwaardiging en felle kritiek in het Europees Parlement. Europees Commissaris Günther Oettinger kwam de benoeming verdedigen voor het parlement. Volgens de Commissie is alles volgens de regels verlopen. 

De hele zaak is intussen voor onderzoek doorgegeven aan de Commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement. Oettinger beloofde dat de Commissie daar volop zal aan meewerken. Als de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, zal het Europees Parlement stemmen over het vertrouwen in de Commissie.

Meest gelezen