Videospeler inladen...

Autopsie en DNA bevestigen: doodgereden wolf is aangereden en komt uit Centraal-Europa

De wolf die twee weken geleden is teruggevonden in Opoeteren is onderzocht. De autopsie en DNA-analyse bevestigen de vermoedens dat de wolf wel degelijk is aangereden, zeggen wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek die de wolf hebben onderzocht.

Experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben deze week de wolf onderzocht die op zondag 11 maart dood werd aangetroffen langs een weg in Opoeteren, in Limburg. Autopsie en DNA-analyse bevestigen nu dat de wolf wel degelijk is aangereden. Sommigen dachten aan een klemvangst op basis van de wonde aan de voorpoot.

“Het gaat om een mannelijk dier van 31,6 kg, met een lengte van 117,5 cm van neuspunt tot staartwortel”, licht Koen Van Den Berge, expert carnivoren, toe. De staart is 41 cm lang zonder haarpluim, 51 mét. 

De wolf was in goede conditie, en werd geboren rond 1 mei 2017. Dat laatste werd bepaald op basis van een röntgenopname van het gebit. De wolf was niet voorzien van een zender. 

Populatie

"Volgens het DNA is de wolf afkomstig van de Centraal-Europese populatie, waartoe ook de Duitse wolven behoren, en draagt hij ook het zogenaamde Haplotype H2. Naya, de wolf die zich nog steeds schuilhoudt in de buurt van het militair domein van Leopoldsburg, is van een andere Haplotype, H1. H2 komt voor bij slechts 5 procent van de Duitse wolven, en komt niet voor in de Frans-Italiaanse populatie", zegt Joachim Mergeay van het team Genetische Diversiteit.

De wolf die in Bree en Rotem, in Noord-Limburg, twee schapen doodbeet is zo goed als zeker de aangereden wolf. De bijtsporen op de schapenkadavers geven telkens een 100 procent match op Haplotype H2.

Naya

Omdat Naya zich ondertussen nog nauwelijks verplaatst buiten het militair domein van Leopoldsburg wordt haar positie nu nog maar 4 keer per dag gevolgd. Zo hopen wetenschappers de levensduur van de batterij van haar zender gevoelig te verlengen. 

Meest gelezen