Predator B van General Atomics

Heeft leger ook informatie achtergehouden bij aankoop nieuwe drones?

Na de heisa in het dossier rond de F-16's, zou er ook bij de aankoop van nieuwe drones informatie zijn achtergehouden voor de politiek. Dat schrijft De Morgen. Het is voorlopig niet duidelijk of het hier om actieve manipulatie gaat. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent echter dat er informatie is achtergehouden. 

De luchtmacht is al een tijdje op zoek naar vervangers voor de huidige Israëlische drone. In februari vorig jaar kwam er een oproep, waarop drie bedrijven reageerden. Het ging om één Amerikaans bedrijf en twee Israëlische bedrijven. 

Garanties

Al in mei had een werkgroep binnen de luchtmacht haar beslissing klaar. De twee Israëlische inzendingen werden van tafel geveegd en enkel het Amerikaanse toestel bleef over. De reden is volgens het leger duidelijk: enkel dat toestel bood voldoende garanties voor een samenwerking met EU- of NAVO-lidstaten en zou dus kunnen worden ingezet in NAVO-operaties. Ook Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje gebruiken hetzelfde type. De Israëlische kandidaat blijkt te licht te zijn en wordt bovendien enkele door Israël en enkele Latijns-Amerikaanse landen gebruikt. 

Bovendien zou er een probleem zijn om een Europees certificaat te bemachtigen. Maar dat klopt niet, zegt Elbit, een van de Israëlische mededingers. Volgens het bedrijf is er ook in dit dossier informatie achtergehouden voor het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), want Elbit zou meerdere keren aan Defensie duidelijk hebben gemaakt dat de certificatie in orde kwam en had ook bewijzen overgemaakt. Maar die informatie zou het kabinet niet hebben gekregen. 

"Alles correct verlopen"

Onze redactie heeft de documenten ook kunnen inkijken. Voorlopig is het nog niet duidelijk of het hier om actieve manipulatie gaat. 

Minister van Defensie Vandeput benadrukt dat alles "volgens de wettelijke regels is verlopen". "De informatie die vandaag in de kranten staat, is geen nieuwe informatie. Ze is ons bekend, meer nog, ze maakte integraal deel uit van het dossier dat op 30 januari voorgesteld is aan de Commissie Legeraankopen", zegt de minister. "De reden waarom het toestel van het Israëlische Elbit niet werd gekozen, heeft te maken met technische specificaties. Het woog letterlijk en figuurlijk te licht ten opzichte van de twee andere toestellen."

Gevoelig dossier

Bronnen bij Defensie wijzen er intussen op dat het dossier erg gevoelig is omdat het ook over een vertrouwenskwestie gaat. De drones zouden hoofdzakelijk worden ingezet om allerlei informatie te verzamelen. Het is de bedoeling om ze ook boven ons land in te zetten. En daar knelt het schoentje. “De Israëlische defensie-industrie die de drones zou aanleveren is erg nauw verweven met de Israëlische geheime dienst Mossad. Voor België ligt een verregaande strategische samenwerking met Israël voor zo’n project helemaal niet voor de hand."

Meest gelezen