Elia legt 1 miljard op tafel (en houdt de Chinezen buiten)

De Belgische beheerder van het hoogspanningsnet, Elia, verhoogt zijn belang in zijn Duitse dochter 50Hertz. Het bedrijf legt daarvoor ongeveer één miljard euro op tafel. Tegelijk wordt zo de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid vermeden, tot grote opluchting van de Duitse regering.

Elia heeft al lang een belang van 60 procent in het Duitse 50Hertz. 50Hertz is één van de vier Duitse hoogspanningsbeheerders. Duitsland telt namelijk, in tegenstelling tot ons land, meerdere netgebieden. 50Hertz is actief in het noorden en het oosten van Duitsland.

State Grid, alweer

De rest van de aandelen van 50Hertz was tot nu toe in  handen van een Australisch investeringsfonds, IFM Investors. Maar IFM liet begin februari weten dat het de helft van zijn belang in 50Hertz wou verkopen. Kort daarop meldde zich al een kandidaat-koper: het Chinese State Grid.

Misschien doet de naam State Grid een belletje rinkelen. Het is het Chinese staatsbedrijf dat zich in 2016 probeerde in te kopen bij netbeheerder Eandis. Het protest van de aandeelhouders, de Vlaamse gemeenten,  stak daar een stokje voor. Maar het is wel duidelijk dat het Chinese bedrijf blijft proberen belangen te verwerven in westerse energiebedrijven.

"Strategische infrastructuur"

In Duitsland zagen ze het ook niet echt zitten dat een Chinees staatsbedrijf toegang zou krijgen tot het hoogspanningsnet dat achttien miljoen mensen bedient. De bevoegde staatssecretaris liet opmerken dat het netwerk van 50Hertz behoort tot de infrastructuur die van strategisch belang is.

Maar het Chinese probleem is dus van de baan. Het is Elia zelf dat het belang van 20 procent in 50Hertz zal overnemen. Elia zal dan 80 procent van 50Hertz in handen hebben. Voor die extra 20 procent heeft het bijna een miljard euro veil. Om precies te zijn: 976,5 miljoen.

"Financieel en strategisch interessant"

Willen de Belgen er ook alles aan doen om de Chinezen buiten de deur te houden? "Hoegenaamd niet", zegt CEO Chris Peeters. "We nemen deze beslissing omdat de gelegenheid zich voordoet. Het is financieel en strategisch  interessant."

Financieel is dit interessant omdat Elia met de Duitse activiteiten meer winst maakt dan in België. "Het dividend op dit belang ligt hoger dan de kost van de lening om het te betalen", zegt Elia. Strategisch is het van belang dat de Elia-groep versterkt wordt in Europa, op een moment dat de energie-transitie veel investeringen vraagt.

Ook andere bronnen ontkennen dat het Elia vooral te doen was om de Chinezen buiten de deur te houden. Al geven sommigen wel toe dat het vooruitzicht van de intrede van State Grid niet echt aantrekkelijk was. "Het Australische IFM is een puur financiële groep. State Grid is een industriële partner. Die zou zich wellicht meer gemoeid hebben met de gang van zaken", zegt een ingewijde.