vide

Febelfin: "Fraudeurs alsmaar vaker op zoek naar jonge geldezels"

Bankenfederatie Febelfin waarschuwt voor fraudeurs die op zoek gaan naar zogenoemde geldezels. Dat zijn mensen die dienst doen als tussenschakel om geld dat fraudeurs gestolen hebben door te sluizen. Via sociale media en uitgaansbuurten gaan die fraudeurs alsmaar vaker op zoek naar jongeren.

Het systeem werkt als volgt: de fraudeur belooft de jongere dat hij snel geld kan verdienen door zijn bankkaart uit te lenen. De fraudeur verricht met de bankkaart van de jongere enkele zogezegd legale transacties. En in ruil krijgt de jongere een vergoeding.  Maar de realiteit is anders: de bankkaart wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Geld dat bijvoorbeeld verkregen is via phishing. Door het geld van de ene rekening naar de andere te versluizen ontstaat een keten van geldrekeningen, vaak ook buitenlandse, waardoor het moeilijk wordt om fraudeur te vatten.

Via sociale media

"Fraudeurs gaan steeds vaker jongeren benaderen", zegt Isabelle Marchand van Febelfin. "Via sociale media die jongeren vaak gebruiken zoals Instagram, WhatsApp en Snapchat. Maar ook fysiek gaan die criminelen jongeren rekruteren aan schoolpoorten of uitgaansbuurten."

Als die jongeren ingaan op de vraag van de fraudeurs, beseffen ze vaak niet dat ze zich schuldig maken aan strafbare feiten. "Ze kunnen daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Bovendien staan ze rechtstreeks in contact met criminelen waardoor ze ook hun eigen veiligheid in gevaar brengen", zegt Marchand.  Fraudeurs vragen vaak naar extra betaalkaarten. Als de jongere hier niet op ingaat, volgen al snel dreigementen met onder andere fysiek geweld.