Videospeler inladen...

Federaal procureur Van Leeuw: " We moeten IS-kinderen terug naar ons land halen"

Ons land moet de kinderen van Belgische IS-strijders terug naar hier halen. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw gezegd op de RTBF.  België moet een rol spelen bij de repatriëring, zegt Van Leeuw.

Volgens de laatste cijfers zitten er wellicht zo'n 145 minderjarige kinderen van Belgische IS-strijders op verschillende plaatsen in Syrië en Irak. Driekwart daarvan zou jonger zijn dan 6. De kinderen zijn opgesloten in aparte delen van vluchtelingenkampen in het Noorden van Syrië, ze zitten in een groot gevangeniskamp in Irak, in de buurt van Bagdad, of ze bevinden zich nog in het laatste IS-territorium in de grensregio tussen Syrië en Irak, nabij de stad Abu Kamal. Sommigen zijn misschien al om het leven gekomen.

VRT NWS-journalist Rudi Vranckx kon onlangs in twee vluchtelingenkampen spreken met enkele vrouwen van Belgische IS-strijders. Zij zeiden dat ze hoopten om naar België terug te keren, zodat hun kinderen hier kunnen opgroeien.

In principe hebben kinderen onder de tien jaar, die een Belgische ouder hebben, het recht om terug te komen naar ons land. Dat is bepaald door de regering. Maar hen actief repatriëren gebeurt niet, zei N-VA kamerfractieleider Peter De Roover onlangs nog in Terzake. "Maar als die zich in een situatie bevinden waar ze als veilig kunnen worden beoordeeld, kan dat bekeken worden", voegde hij er aan toe. "Als die kinderen, eventueel met de hulp van hun grootouders, in de ambassade in Turkije of in ons land opduiken, dan is het nogal vanzelfsprekend dat wij die kinderen hier opnieuw alle kansen willen geven. Maar je kan niet verwachten dat wij actief in oorlogsgebied op zoek gaan naar die kinderen, dat zijn toch minder voor de hand liggende toestanden.".

Maar federaal procureur Frédéric Van Leeuw zegt in een interview in het programma 'Jeudi en prime' op RTBF, dat ons land wel degelijk een rol te spelen heeft. "Voor de vrouwen van IS-strijders is het een ander verhaal, maar de kinderen, die mag je niet nog meer laten lijden", zegt Van Leeuw. "Ons land heeft daar een rol in te spelen, want noch Irak, noch Syrië heeft de capaciteit om die kinderen te repatriëren, en het is voor hen ook geen prioriteit", zegt hij. Volgens de federale procureur kunnen er ook andere problemen ontstaan door de kinderen niet actief naar hier te halen. "Deze kinderen hebben hier familie, zoals grootouders. Zij zouden de kinderen zélf kunnen proberen zoeken en naar hier halen."

Meest gelezen