Prinses-gemalin Salma, echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI.
Belga

Gaat de Marokkaanse koning Mohammed VI scheiden?

Waar is prinses Salma, de echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI? Voor zover bekend kwam ze niet opdagen in het ziekenhuis in Parijs waar de koning eind vorige maand een ingreep onderging vanwege hartritmestoornissen. Sindsdien gonst het van de geruchten over een nakende scheiding, met name in de Spaanse media. De regering en het paleis in Marokko bevestigen noch ontkennen. 

Het Spaanse magazine "Hola!" - vergelijkbaar met onze "Story" - weet het zeker: "Koning Mohammed VI, 54 jaar, en zijn echtgenote prinses Salma, 39 jaar, zijn gescheiden volgens meerdere bronnen dicht bij het paleis" kopte het donderdag. Een aantal Spaanse kranten nam het bericht over. Maar het is nog nergens officieel bevestigd. 

Toen het Spaanse persbureau EFE een bevestiging van het bericht vroeg aan een Marokkaanse regeringswoordvoerder, verwees de man gegeneerd door naar het koningshuis. Het paleis bevestigt noch ontkent.

In de Marokkaanse media is er geen spoor van een eventuele op handen zijnde scheiding. Daar wil men zich vermoedelijk niet schuldig maken aan majesteitsschennis voor er een officiële mededeling van het paleis komt.

Koning Mohammed VI, omringd door zijn broer, zussen en kinderen.
AP

Geen ziekenbezoek van Lalla Salma

De geruchten over een mogelijke scheiding ontstonden toen prinses Salma niet aan het ziekbed verscheen van haar echtgenoot. Koning Mohammed VI had last van hartritmestoornissen en onderging eind vorige maand een ingreep in de Ambroise Pare kliniek in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Daar zou hij nu van herstellen in Parijs. Hij heeft het ziekenhuis ondertussen verlaten.

Zowat zijn hele familie dook op aan zijn ziekbed: op een foto zien we hierboven (van links naar rechts) zijn zus prinses Hasnaa, zijn broer prins Moulay Rachid, kroonprins Moulay Hassan, zijn zussen prinses Meryem en prinses Asmaa,  en tenslotte zijn dochter prinses Khadija. Maar geen spoor van prinses-gemalin Salma. Tenzij zij degene was die de foto nam. 

Prinses-gemalin Lalla Salma en Koningin Mathilde.
BELGA

Die mogelijke afwezigheid aan het ziekbed van haar man zorgde overigens wel voor negatieve commentaren op Marokkaanse websites. En dat is opvallend, gezien de strenge reglementering rond berichtgeving over de koninklijke familie in Marokko. 

Het koninklijk paar van Marokko en het koninklijk paar van Jordanië.
Belga

Fauzaya Talhaoui, onderzoeker aan het Instituut voor Marokkaanse Studies van de Universiteit Antwerpen en ook in het Marokkaanse Oujda heeft geen enkele bevestiging van een nakende scheiding gezien, zo zei ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De echtgenote van de Marokkaanse koning heeft weliswaar een drukke agenda. Ze is actief op het gebied van vrouwenrechten en kinderrechten, en er is ook haar stichting voor kankeronderzoek, zegt Fauzaya Talhaoui. Maar haar afwezigheid in Parijs vindt ze toch opvallend: "Het is heel raar dat ze nog niet met hem gesignaleerd is in Parijs. Ondertussen is de koning wel herstellende, heeft hij verschillende selfies genomen met Marokkaanse en andere burgers in Parijs, maar zij is inderdaad daar niet bij."

Beluister hier het volledige gesprek met Fauzaya Talhaoui in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen