Videospeler inladen...

Dader gijzelingsactie Franse supermarkt gedood bij inval politie: dit weten we tot nu toe 

In Trèbes, in Zuid-Frankrijk, heeft vandaag een gijzelingsactie plaatsgevonden in een lokale supermarkt. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers. De gijzelnemer werd door de politie doodgeschoten. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor twee schietpartijen eerder vandaag in Carcassonne. Daarbij viel eveneens een dode. De trieste balans van in totaal drie aanvallen staat dus op 3 doden (de dader niet meegerekend) en 16 gewonden, onder wie twee zwaargewonden.

Carjacking en schietpartij in Carcassonne

De dader begon vanmorgen met het stelen van een auto in Carcassonne. Hij opende het vuur op de passagier en de bestuurder, waarbij de passagier om het leven kwam. De bestuurder raakte zwaargewond.

Vervolgens beschoot de dader vier joggende agenten in Carcassonne vanuit de rijdende auto. Er werden een vijftal schoten gelost. Een agent raakte gewond aan de schouder, maar zijn toestand is stabiel. 

Gijzeling in supermarkt in Trèbes

De schutter zette zijn weg voort richting Trèbes, achtervolgd door de politie. Hij verschanste zich in de lokale supermarkt, waar op dat moment zo'n twintig klanten aan het winkelen waren. Getuigen bevestigden dat ze schoten hadden gehoord. Twee slachtoffers kwamen daarbij om het leven, verschillende anderen raakten gewond.

AFP or licensors

Rond 14.30 uur vielen de ordediensten de supermarkt binnen. Alle gijzelaars waren op dat moment al vrijgelaten. Enkel de gijzelnemer en een gewonde gendarme bevonden zich nog in de supermarkt. Kort na de inval werd de gijzelnemer neergeschoten. Hij overleed ter plaatse.

Collomb prees in een persconferentie in het bijzonder de heldenmoed van een gendarme die zich vrijwillig had opgegeven om de plaats van een gijzelaar in te nemen. De 45-jarige man slaagde erin met zijn gsm contact te houden met de politie buiten. Hij nam de plaats in van een gegijzelde vrouw, die door de dader als levend schild werd gebruikt. De gendarme raakte zwaargewond. 

AFP or licensors

Dader

De dader zou een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst zijn die in de buurt van Carcassonne woonde. Minister van Binnenlandse Zaken Collomb zei eerst dat hij bekendstond bij het gerecht voor kleine vergrijpen en drugsbezit, maar dat er geen sprake was van radicalisering. Vanavond zei de procureur dat de dader in 2016-2017 gemonitord werd voor radicalisering, maar dat er toen geen aanwijzingen waren voor een dreiging.

Bij het binnengaan van de supermarkt riep de dader alvast "Allahu akbar, ik vermoord jullie allemaal". Hij claimde ook een aanhanger van IS te zijn.

De reden voor de aanvallen is nog niet bekend, maar Collomb bevestigde wel al dat de dader eiste dat Salah Abdeslam wordt vrijgelaten, de enige nog overlevende dader van de aanslagen in Parijs en Saint-Denis in 2015.  

IS heeft ondertussen de aanslag opgeëist. In een statement staat enkel dat "een soldaat van het kalifaat" de aanslag uitvoerde, verdere details worden niet gegeven.

AFP or licensors

Trèbes ligt niet ver van Carcassone, in het departement Aude.  

Meest gelezen