Jezus in films: knap, knapper, knapst…

De Britse professor Joan Taylor concludeerde onlangs in haar boek "What did Jesus look like?", na de analyse van historische documenten die teruggingen tot de levensjaren van Jezus zelf, dat hij geen knappe man was en waarschijnlijk zelfs verminkt was. Maar castingmedewerkers van tv- en bioscoopfilms zien dat duidelijk anders, zoals uit onze selectie blijkt.

"Wanneer een film bedoeld is voor een groot publiek, dan verwachten de kijkers niet alleen acteurs die de rol van Jezus geloofwaardig kunnen neerzetten, maar ook iemand die de nodige 'movie star'-kwaliteiten heeft die verwijzen naar de vroeger legendarische Bijbelverfilmingen." Filmverdeler Bob Berney omschreef in februari 2014 op nieuwswebsite The New York Times wellicht zo nog het best de manier waarop de rol van Jezus op het televisiescherm en filmdoek dient ingevuld te worden. "Als hij maar met respect wordt neergezet", voegde priester-filosoof Robert Lauder eraan toe.

We zetten een aantal opmerkelijke Jezus-vertolkingen op een rijtje, met de achterliggende vraag: "Zou hij er zo in het echt ook uitgezien hebben?"

1961: Jeffrey Hunter in "King of kings"

1965: Max von Sydow in "The greatest story ever told"

1973: Ted Neeley in "Jesus Christ Superstar"

Op de website van Cultuur Jongeren Paspoort legde Neely in december 2016 uit waarom juist hij voor de rol van Jezus gekozen was: "Toen we draaiden in de woestijn, vroegen Carl (Anderson, die de rol van Judas speelde, nvdr) en ik aan regisseur Norman Jewison waarom hij ons gekozen had. Hij had een legio acteurs voorbij zien komen, maar toen Carl en ik samen de screentest deden, zag hij een oprechte vriendschap tussen ons. Dat is precies wat hij wilde, dat Jezus en Judas vrienden waren. Het kwam dus goed van pas dat Carl en ik al jarenlang bevriend waren in het echt." Zowel Neeley als Anderson werden genomineerd voor een Golden Globe Award.

1988: Willem Dafoe in "The last temptation of Christ"

"De interpretatie die Dafoe aan Jezus gaf, ging voor sommige christelijke groepen veel te ver. De voorstelling van de zoon van God die bezwijkt voor menselijke zonden en het feit dat hij seks heeft met Maria Magdalena, veroorzaakten heel wat heibel toen. Zelfs zoveel dat sommige bioscoopzalen in de VS bang waren om de film te tonen", concludeerde The Guardian in juli 2012. Waarop Dafoe reageerde met: "Er zijn films te zien waar mensen afgeknald worden. Er zijn pornofilms. Waarom je om deze film dan druk maken? Ik denk dat ik naïef was toen."

1999: Christian Bale in "Mary, mother of Jesus" (tv)

1999: Jeremy Sisto in "Jesus" (tv)

2004: Jim Caviezel in "The passion of the Christ"

Controversieel was de film alleszins, niet in het minst omdat regisseur Mel Gibson de notie 'artistieke vrijheid' voor sommige scènes wel erg breed geïnterpreteerd zou hebben. Voor Caviezel, die Jezus speelde, bleken de opnames alvast geen lachertje, zo vertelde hij 2 jaar geleden aan The Christian Broadcasting Company: "Vooral het fysieke aspect was zwaar. Het afzien. Ik zat urenlang in de make-upstudio. Zo saai. En niet alleen saai, maar ook altijd in een ongemakkelijke positie. Zitten mocht ik namelijk niet. Ik zag soms zo af, dat ik spontaan begon te bidden. Ik moest diep in mijn ziel op zoek gaan, om niet gek te worden."

2014: Diego Morgado in "Son of God"

Gespierd, mooi gebruind, de haren perfect gekamd en dus kreeg het voormalige fotomodel Diego Morgado onmiddellijk de titel "Hot Jesus" opgespeld. "Die bijnaam is toch duidelijk een compliment", reageerde Morgado op nieuwswebsite USA Today, "Ook al wacht ik op iets beters. Namelijk dat iemand me op de schouder tikt en zegt: "Je hebt dat goed gedaan!" Iemand die reageert met "Je hebt me met je vertolking diep geraakt" is het beste compliment dat ik kan krijgen." De film scoorde beter dan verwacht, wellicht dankzij de aanwezigheid van een "sexy Jezus".

2015: Ewan McGregor in "Last days in the desert"

2015: Haaz Sleiman in "Killing Jesus"

Als moslim opgevoed konden diverse conservatieve christenen zich maar moeilijk vinden in Sleiman om de rol van Jezus te spelen in deze miniserie van National Geografic. "Maar ik vind het juist een eer om als moslim Jezus te spelen. Ook ik ben door zijn principes beïnvloed geweest. Was hij het niet die verkondigde: "Hou van je buur zoals van jezelf"", reageerde de acteur met Libanese roots in januari 2015 tijdens een Television Critics Association-tournee. De serie werd later genomineerd voor een Primetime Emmy Award.

Meest gelezen