Karolien Grosemans (N-VA): "De SP.A speelt het politieke spel van de oppositie, daar heb ik geen problemen mee"

In de zaak van de achtergehouden F-16-informatie ging het er de laatste dagen hard aan toe tussen regeringspartij N-VA en oppositiepartij SP.A die het nieuws naar buiten bracht. De voorzitter van de parlementscommissie Defensie, N-VA-politica Karolien Grosemans, heeft echter geen problemen met het "politieke spel van de oppositie". Dat liet ze verstaan in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De SP.A wil mij politiek beschadigen en Defensie verder afbouwen." Dat zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) eergisteren nog. Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover "speelt de SP.A onder een hoedje met militairen die informatie achterhouden voor de minister."

Maar wat blijkt? Al in 2016 maakte N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans in een parlementaire vraag aan minister Vandeput gewag van "beweringen over geheime rapporten van Defensie".  "Die geruchten waren er inderdaad, maar de minister heeft daar duidelijk op geantwoord dat de verlenging onmogelijk was wegens de hoge kostprijs", zegt Grosemans in "De wereld vandaag".

Dat de SP.A de achtergehouden rapporten deze week naar buiten heeft gebracht, maakt volgens Grosemans deel van het "politieke spel" van de oppositie. "En daar heb ik eigenlijk helemaal geen problemen mee. Dat is de taak van de oppositie. Het is nu onze taak om te kijken wat hier gebeurt. Er wordt heel veel beweerd en beschuldigd. Het is belangrijk in een rechtsstaat om de audit af te wachten."

"Kostprijs van verlenging is veel te hoog"

Overigens, volgens Grosemans zou het geen verschil hebben gemaakt mochten die "geheime rapporten" in 2016 al effectief zijn komen bovendrijven. "Die twee studies die nu opduiken zijn theoretische modellen en veranderen niets aan wat de minister herhaaldelijk heeft gezegd: de kostprijs is veel te hoog om de levensduur van de F-16's te verlengen."

Met andere woorden: had men in 2016 meer onderzoek gedaan naar die "geruchten over geheime rapporten binnen Defensie" zou het resultaat hetzelfde zijn geweest, stelt Grosemans. Hoe dan ook heeft minister Vandeput gisteren aangekondigd dat hij een nieuwe studie wil over de kostprijs van een eventuele verlenging.

Meest gelezen