Korting op loonkosten voor werkgevers die jongeren aannemen

De Kamer heeft de "relancewet" goedgekeurd, een pakket aan economische maatregelen uit het zomerakkoord. Werkgevers die jongeren tussen 18 en 21 jaar aannemen krijgen voortaan drie jaar lang "loonkostenkorting", dat moet bedrijven stimuleren om jongeren zonder werkervaring aan te nemen. Daarnaast moeten bedrijven voortaan verplicht nadenken over "deconnecteren" na het werk.

Wie jongeren aanneemt krijgt drie jaar lang korting op de loonkosten. Die korting bouwt geleidelijk aan af.  Het nettosalaris van de jongere blijft heel de tijd gelijk. Op die manier wordt het voor werkgevers financieel interessant om jongeren aan te nemen.

In de "relancewet" staan ook nog andere maatregelen: zo moet een werkgever voortaan samen met de preventiedienst nadenken over "deconnectie van het werk en het gebruik van digitale communicatiemiddelen". Vrij vertaald: de meeste mensen hebben smartphones waarop e-mails van het werk blijven toekomen, ook 's avonds en in het weekend. Dat veroorzaakt stress. Werkgevers en werknemers moeten samen nadenken hoe ze dat kunnen aanpakken.

De relancewet is een onderdeel van het zomerakkoord. Omdat er grote onenigheid is over maatregelen als onbelast bijverdienen en een hervorming van de vennootschapsbelasting raakten de wetsvoorstellen nog niet goedgekeurd. Daarom werden een aantal maatregelen apart in een wetsvoorstel gegoten dat nu groen licht heeft gekregen.

Meest gelezen