Videospeler inladen...

LIVEBLOG: Gijzelnemer Franse supermarkt was bekend bij gerecht, IS "eist aanslag op"

Na een schietpartij op agenten in de Zuid-Franse stad Carcassonne, heeft vanochtend ook een gijzelingsactie plaatsgevonden in een lokale supermarkt in Trèbes, vlakbij Carcassonne. In totaal zijn zeker drie doden gevallen. De dader is een en dezelfde man. Hij was bekend bij het gerecht, maar niet voor radicalisering. Volg hier de laatste updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

OCAD: "Geen link met ons land"

Perimeter rond scholen opgeheven

IS "eist aanslagen in Zuid-Frankrijk op"

Terreurgroep IS heeft de schietpartij in Carcassonne en de gijzelingsactie in een supermarkt in Trèbes opgeist via haar persagentschap Amaq. De dader is "een soldaat van IS", klinkt het.

"Drie doden", zegt minister van Binnenlandse Zaken

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb bevestigd tijdens een persconferentie. De drie doden vielen bij verschillende aanvallen.

Binnenlandse Zaken: "Dader was bekend bij gerecht, maar voor kleine misdrijven"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb geeft toelichting op een persconferentie. Hij gaat ervan uit dat de dader alleen handelde. De man was bekend bij het gerecht, maar enkel voor kleine misdrijven en drugsbezit, niet voor radicalisering. 

Franse president Macron: "Waarschijnlijk terroristische aanslag"

"Het heeft er alles van weg dat het gaat om een terroristische aanslag", zegt de Franse president Emmanuel Macron over de gijzeling in Trèbes. De president begeeft zich naar Parijs "om alle maatregelen die moeten worden genomen op te volgen en te coördineren". Macron reageerde vanuit Brussel, waar hij een Europese top bijwoont.

Macron verzekert de inwoners van Trèbes nog van de solidariteit en mobilisatie van de staatsdiensten en de ordehandhavers. Die laatsten zijn "heel snel en gecoördineerd" tussenbeide gekomen. Volgens de president zal de procureur van Parijs, François Mollins, "alle elementen met betrekking op het begin van dit onderzoek" vrijgeven zodra dat mogelijk is.

Straks persconferentie

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt straks een persconferentie over de gijzelingsactie in de Franse supermarkt.

Bevestigd: gijzelnemer gedood

De gijzelnemer van de Franse supermarkt is gedood. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

BFM TV: "Gijzelnemer neergeschoten, gijzelingsactie voorbij"

BFM TV meldt dat de politie een inval heeft gedaan op de supermarkt waar een gijzelingsactie aan de gang was. De gijzelnemer zou daarbij zijn neergeschoten en er zou daarmee ook een einde gekomen zijn aan de gijzelingsactie. Dit is wel nog niet officieel bevestigd. 

Twee doden, drie gewonden onder wie één zwaargewond

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er twee doden zijn bij de gijzelingsactie in de supermarkt in Trèbes. Drie anderen zijn gewond, onder wie één zwaargewond.

"Wellicht terreurdaad"

De Franse premier Edouard Philippe zegt dat alle tot nog toe beschikbare informatie doet vermoeden dat het om een terreurdaad gaat. De gijzelnemer in de supermarkt zei eerder al dat hij een aanhanger van IS was.

Videospeler inladen...

"De situatie is nog niet stabiel"

In de supermarkt van Trèbes waar vanochtend een gijzeling plaatsvond, is de situatie nog niet stabiel, zo verklaart de gendarmerie aan Le Monde. Eerder raakte bekend dat de gegijzelden allemaal bevrijd zijn, de gijzelnemer bevindt zich nog samen met een politieagent in de supermarkt. Men zou er ook rekening mee houden dat men nog meer slachtoffers zal ontdekken. Bij de gijzelingsactie is al zeker een persoon om het leven gekomen, een andere raakte gewond, aldus de burgemeester van Trèbes.

Bekijk hier de eerste beelden

Videospeler inladen...

Schietpartij in Carcassonne en gijzelingsactie in Trèbes

In Trèbes, in Zuid-Frankrijk, heeft vanochtend een gijzelingsactie plaatsgevonden in een lokale supermarkt. Eerder daarvoor had een schutter het vuur geopend op een aantal joggende agenten in het nabijgelegen Carcassonne. Men gaat ervan uit dat het om een en dezelfde dader gaat, aangezien de auto van de schutter teruggevonden werd aan de supermarkt. Bij de schietpartij op enkele agenten, raakte één agent gewond aan de schutter. Bij de gijzelingsactie in de supermarkt is er voorlopig sprake van zeker één dode en één gewonde, aldus de burgemeester van Trèbes.

Meest gelezen