Video player inladen...

Markante plekken: Hotel d'Hane-Steenhuyse in Gent, een 18e-eeuws stadspaleis in de Veldstraat

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Hotel d'Hane-Steenhuyse in Gent.

De geschiedenis van het Hotel d'Hane-Steenhuyse gaat terug tot in 1768. In dat jaar bouwt graaf Emmanuel-Ignace d'Hane een aantal middeleeuwse huizen in de Veldstraat in Gent om tot een stadspaleis. In de kelders zijn nog restanten van de oorspronkelijke huizen te zien. De gevel aan de straatkant is gebouwd in uitbundige Lodewijk XV-stijl. Een paar jaar later, in 1773, krijgt ook de tuinzijde een nieuwe gevel, deze keer in de meer classicistische Lodewijk XVI-stijl. Uiteindelijk zullen drie generaties d'Hane-Steenhuyses aan het paleis bouwen.

In het begin van de 19e eeuw is het paleis de woonst van Jean-Baptiste d'Hane de Steenhuyse. In die periode is het er een komen en gaan van hooggeplaatste figuren. Zo is er in 1814 het bezoek van de Russische tsaar Alexander I. Datzelfde jaar verblijft ook John Quincy Adams, later de 6e president van de Verenigde Staten, in het paleis. In 1815, tijdens de Honderd Dagen, vindt de door Napoleon verjaagde Franse koning Lodewijk XVIII er een tijdje onderdak. 

Tot 1902 wonen de erfgenamen nog in het gebouw. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het paleis ingericht als museum der Honderd Dagen. Dat is geen groot succes en de eigenaars beslissen om de benedenruimtes als winkels te verhuren. In 1981 komt het gebouw in handen van Stad Gent. De stad voert een stelselmatige restauratie uit en brengt er op de bovenverdiepingen de dienst Monumentenzorg in onder. Die dienst heeft het pand ondertussen terug verlaten.

Tot nu toe kon het paleis alleen op vaste momenten met een gids worden bezocht, maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf volgende week vrijdag, 30 maart, is het gebouw elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur vrij te bezoeken.

Meest gelezen