Videospeler inladen...

"Trump vervangt de mensen die hij eigenlijk nooit wilde in zijn kabinet"

De wissels aan de top van het Witte Huis volgen elkaar in sneltempo op. De Amerikaanse veiligheidsadviseur H.R. McMaster is ondertussen al de twintigste die vertrekt - of moet vertrekken - onder Trump. "De president vervangt de mensen die hij eigenlijk nooit wilde", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. "De nieuwe veiligheids­adviseur zal alleszins geen rem zijn voor Trump."

Het rijtje begint ondertussen vrij lang te worden. Nadat vorige week nog buitenlandminister Rex Tillerson werd vervangen door CIA-baas Mike Pompeo, moet nu ook veiligheidsadviseur H.R. McMaster opstappen. 

"Officieel klinkt het dat McMaster zelf een stap opzijzet, maar het is al weken duidelijk dat het niet botert tussen hem en Trump", zegt VRT NWS-Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Toen vorige week Tillerson moest opstappen, werd duidelijk dat McMaster de volgende in de rij was. Dat werd in alle toonaarden ontkend door het Witte Huis, maar kijk, het blijkt toch te kloppen."

McMaster wordt opgevolgd door John Bolton, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. "Het is een harde man, die als VN-ambassadeur bekendstond als een zeer ondiplomatische diplomaat. Zo zei hij ooit dat de Verenigde Naties gerust tien verdiepingen minder zou kunnen hebben. "Het zou niet anders werken dan nu: niet", zei hij."

"De man was ook een van de architecten van de Irakoorlog, allemaal op basis van foute inlichtingen", zegt Soenens. "Het is iemand die gelooft in preventieve oorlogen: oorlogen die moeten vermijden dat er een conflict kan komen. Bolton zal alleszins geen remmende factor zijn op Trump. Samen met Pompeo zal hij zorgen voor een veel hardere lijn in het buitenlandse beleid."

De nieuwe veiligheidsadviseur zal alleszins geen remmende factor zijn op Trump

Maar hoe komt het dat het lijstje van wissels in het Witte Huis zo lang wordt? "Onlangs zei Trump het eigenlijk zelf. "Ik heb stilaan het kabinet dat ik wens", zo zei hij. Toen al werd duidelijk dat hij de mensen aan het vervangen is die hij eigenlijk nooit heeft gewild. Met McMaster had hij maar één ontmoeting voor zijn aanstelling en het was duidelijk dat hij heel anders was dan Trump. Net hetzelfde met Tillerson, trouwens. Na één jaar voelt Trump zich zelfverzekerd genoeg om het establishment aan de kant te schuiven en om mensen te kiezen die hij zelf wil."

Meest gelezen