Videospeler inladen...

Europese Raad: "Standpunt van Verenigd Koninkrijk maakt nauwe handelsrelatie moeilijk"    

Volgens de Europese Raad bemoeilijkt het standpunt van het Verenigd Koninkrijk een hechte handelsrelatie. "Zonder douane-unie of interne markt ontstaan er onvermijdelijk fricties", luidt het. Op de Europese top in Brussel keurden de Europese leiders enkele richtlijnen goed voor de handels­onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Die onderhandelingen kunnen nu van start gaan. 

De Europese leiders keurden vandaag de hoofdlijnen over de handelsonderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk goed. In het zeven pagina's tellende document wordt duidelijk dat er een zo nauw mogelijke samenwerking wordt nagestreefd.

Maar de Britse ambitie om zowel de Europese interne markt als de douane-unie te verlaten, zal de handelsrelatie onvermijdelijk bemoeilijken. "Checks en controles zullen nodig zijn om de integriteit van de Europese en van de Britse markt te vrijwaren", klinkt het. 

Belgisch premier Charles Michel reageert met een lach op de vraag of hij het standpunt van de Britten realistisch vindt. "Dit is mijn antwoord", reageert hij.

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Vrijhandelszone, douane-unie of interne markt

We leggen nog kort het verschil uit tussen te verschillende mogelijke handelsrelaties: 

  • vrijhandelszone: landen spreken af om onderling geen douane-kosten te heffen. Tegenover andere landen kunnen ze elk apart beslissen welke douane-kosten ze aanrekenen. 
  • douane-unie: landen schaffen niet alleen de onderlinge douane-kosten af, maar spreken ook af hoeveel ze aan buitenstaanders aanrekenen. Ze delen dus een "buitentarief". Met deze regeling zou het VK dezelfde kosten als de EU moeten aanrekenen aan andere landen. 
  • interne markt: niet alleen handelsproducten, maar onder andere ook personen kunnen zonder bijkomende kosten over de grenzen bewegen. De landen van de Europese Unie vormen een interne markt. 

Meest gelezen