Videospeler inladen...

Orgel kathedraal Antwerpen perfect gerestaureerd

Vier jaar heeft de restauratie geduurd, maar het resultaat mag er wezen. Het instrument uit 1889 is van orgelbouwer Pierre Schyven uit Elsene, toen de meest gereputeerde van België. Met 4 klavieren, 90 registers en bijna 5.800 pijpen oogt het bepaald indrukwekkend.  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (NV-A), ook bevoegd voor erfgoed, woonde de inwijding bij.  

Het Schyvenorgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een van de belangrijkste en grootste van het land. Maar omdat het niet goed was opgesteld, kwam het nooit echt tot zijn recht. De façade is nu een stuk naar voren geschoven, met een opmerkelijk resultaat voor de uitstraling van de klank.

Na 125 jaar was het instrument versleten, met verduurde blaasbalgen, verstofte pijpen, en kaduuke koperen assen. De restauratie kostte anderhalf miljoen euro, met steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.  Half april is er al een concert op het orgel, intussen  speelt het ook al tijdens eucharistievieringen.

Meest gelezen