ImageGlobe

Oostenrijk laat roken op café opnieuw toe

De Oostenrijkse regering heeft gisteren beslist om het geplande rookverbod in horecazaken toch niet in werking te laten treden. Restaurant- en café-uitbaters zullen dus opnieuw zelf mogen beslissen of roken in hun zaak is toegelaten. Oostenrijk is een van de weinige landen in de EU die geen rookverbod hebben.

Vooraleer er gestemd werd in het parlement, vonden er verhitte debatten plaats. Oppositiepartijen kantten zich sterk tegen de beslissing van de huidige regering, en noemden het voorstel "een stap terug in de gezondheidszorg."

"Vandaag verraden jullie het meest kostbare wat er te beschermen valt in dit land, met name de gezondheid van onze kinderen", zei de woordvoerster van de sociaaldemocraten. De rechtse regeringspartij FPÖ zei echter dat er in een democratie sprake zou moeten kunnen zijn van keuzevrijheid, en verzette zich tegen de "verbodscultuur" in Oostenrijk. 

Oostenrijk is een van de laatste Europese landen waar roken in horecazaken tot nu toe nog was toegestaan, waardoor critici het land soms spottend "de laatste asbak van Europa" noemen. In mei 2018 zou het rookverbod van kracht gaan, een beslissing die in 2015 werd genomen door de conservatieve ÖVP en de toenmalige sociaaldemocratische coalitiepartner. De FPÖ maakte bij de aanvang van de Oostenrijkse verkiezingen echter al duidelijk dat het opheffen van het rookverbod een van hun eerste maatregelen zou worden.

In Oostenrijk vonden al meermaals protesten plaats tegen de plannen van de regering. Ruim 500.000 burgers ondertekenden een petitie tegen het voorstel van de huidige regering om het rookverbod af te voeren.

De overheid ving deze kritiek op door enkele maatregelen rond roken aan te passen. Zo zullen jongeren onder de 18 bijvoorbeeld niet langer sigaretten kunnen kopen. 

Meest gelezen