Royals: een mislukte ontvoering, een blauwe plek en een sprookjeshuwelijk in... Lima

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week doen we van "Throwback Sunday" en gaan we terug de tijd in met een poging tot ontvoering van de Britse prinses Anne in 1974 en een lange romantische lijdensweg voor de Noorse koning Harald. Terwijl iedereen het heeft over het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle kijken wij onze ogen uit op een ander royaal sprookjeshuwelijk in... Lima. En de Deense kroonprins Frederik geeft een digitale tip mee voor wie de trap oploopt.

Throwback Sunday: de ontvoeringspoging

Deze week duiken we eens de archieven in en wat blijkt: op 20 maart 1974 beleefde de Britse prinses Anne, de enige dochter van de Queen, wellicht de schrik van haar leven. In hartje Londen op de bekende Mall reed de toen 26-jarige Ian Ball met zijn witte Ford Escort de auto van de prinses en haar eerste echtgenoot Mark Philips klem. Ball werd overmeesterd, maar verwondde met zijn wapen wel de chauffeur van Anne, haar lijfwacht, een agent en journalist die in de buurt was.

De mislukte ontvoering waarbij Ball de koninklijke Rolls-Royce tot stilstand kon brengen.
2007 Getty Images
Prinses Anne (24) bezoekt haar lijfwacht.
2007 Getty Images

Uit mijn wagen komen? Not bloody likely

Prinses Anne (is niet zo snel onder de indruk)

Eerst werd gedacht aan een aanslag, maar al gauw werd duidelijk dat het een poging tot ontvoering was. Ball eiste 3,4 miljoen euro losgeld. Hij zou het geld willen schenken hebben aan de National Health Service (NHS). De man bleek mentale problemen te hebben en staat nu nog altijd onder toezicht in een instelling. "Ik heb enkel spijt dat ik haar heb laten schrikken. Maar er zal toch iets goed uit mijn daad komen: haar beveiliging zal verbeterd worden", verklaarde Ball indertijd bij zijn verhoor.

De man probeerde ook de prinses uit de auto te krijgen, maar daar dacht Anne lichtjes anders over. "Not bloody likely", reageerde ze koelbloedig volgens hem. Ball ging er vanuit dat ze het makkelijkste koninklijke doelwit was. En hij had eigenlijk gelijk, want niemand bij het hof of de beveiliging had dit verwacht, zelfs niet ten tijde van de IRA. Van de ontvoeringspoging werd uiteraard een film gemaakt, "To kidnap a princess" (2006).

VIDEO Prinses Anne en Mark Philips vertellen het verhaal (overgoten met een vleugje droge humor, want Anne had slechts "een lichte discussie" met de kidnapper en haar jurk scheurde ook nog):

Throwback Sunday: Harald, de romantische koppigaard

Op onderstaande verloving (19 maart 1968) heeft de Noorse koning Harald maar liefst 9 jaar moeten wachten. Harald is de enige zoon van koning Olav en was smoorverliefd op Sonja Haraldsen. Klein detail: Sonja was van gewone afkomst, haar vader was handelaar in textiel. Voor kroonprinsen werd een geschikte partner altijd gevonden in adellijke of hogere kringen. Olav was niet tegen Sonja, maar hij maakte zich zorgen dat de monarchie niet bestand was tegen de komst van een burgermeisje. Vóór 1968 werd twee keer door het paleis ontkend dat Harald met Sonja wilde huwen.

AP

Het koppel bleef elkaar wel zien, niet op het paleis want dat werd verboden terrein. Ze zagen elkaar stiekem, onder meer bij Sonja's moeder, Dagny Ulrichsen (op foto rechts) die de relatie steunde. De druk werd echter groot en Sonja verhuisde een tijdje naar het buitenland om de prins te vergeten, maar tevergeefs. Harald zette zijn vader na 9 jaar voor een ultimatum: hij zou met Sonja trouwen of helemaal nooit trouwen. Harald heeft twee oudere zussen (die nota bene wél met een burgerjongen zijn gehuwd), maar toen was de erfopvolging nog uitsluitend in mannelijke lijn. Olav stond voor blok en stemde in.

Sonja moest het helemaal alleen doen

In een interview daarna zei Harald dat het vooral zwaar was geweest voor Sonja. "Om zoveel jaren zonder steun rond te lopen. Ze moest het helemaal alleen doen", legde hij uit. De verloving voelde voor hem aan als "een bevrijding dat hij voor zijn mening mocht uitkomen". Het huwelijk volgde in de zomer en om aan het volk te laten zien dat het koek en ei was tussen schoonvader en -dochter, was het ook Olav die Sonja naar het altaar begeleidde (haar eigen vader was al geruime tijd dood, red.). Harald en Sonja zijn intussen het koningspaar, kwieke tachtigers die dit jaar hun 50ste huwelijksverjaardag in intieme kring vieren.

VIDEO Het liefdesverhaal in beeld:

Dat minder bekende royale huwelijk

In Lima (Peru) vond vorig weekend een royaal sprookjeshuwelijk plaats, dat van prins Christian van Hannover (32) met de Peruviaanse ontwerpster/model Alessandra de Osma (25). Christian behoort tot de meest prominente adellijke geslachten van Europa én is een van de zonen van Ernst August sr. van Hannover, officieel nog altijd de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco.

Getty

Onder de gasten in de kerk heel wat bekenden: stiefbroer en -zus Pierre en Charlotte Casiraghi, halfzus Alexandra (foto, tienerdochter van prinses Caroline met Ernst August), de Britse prinsessen en zussen Eugenie en Beatrice (foto), tot Kate Moss toe. Het burgerlijke huwelijk vond in november al plaats, in Londen, met een huwelijksontbijt in het Ritz Hotel. Alessandra was 14 jaar toen ze voor het eerst Christian ontmoette. Ze gidste hem in haar thuisland.

Alexandra van Hannover.
Getty
Beatrice en Eugenie van York.
Getty

Opmerkelijk bij het kerkelijke huwelijk in Lima was de aanwezigheid van vader Ernst August (foto onder), die stuurde vorig jaar nog zijn kat op het trouwfeest van zijn andere, jongere zoon Ernst August jr. Senior is niet tuk op zijn schoondochter, de Russische Ekaterina Malysheva. Hij vreest voor het "familiepatrimonium" (m.a.w. de familie-erfenis, bezittingen en titels) en dus ligt de familie in ruzie.

Maar nu tekende hij dus present. Als we Duitse media mogen geloven is het feest in mineur geëindigd en zou Ernst August sr. in het ziekenhuis op intensieve verzorging beland zijn. In 2005 lag de prins ook op die afdeling, toen was er sprake van ernstige pancreasproblemen. De 64-jarige Ernst August is een notoire bon vivant.

Getty

Frederik tijdelijk bont en blauw

We sluiten af met een tip van de Deense kroonprins Frederik. Bij de opening van Food Nations, een samenwerkingsverband dat focust op de Deense voedselcultuur, beantwoordde hij de vraag die op ieders lippen brandde: Vanwaar die blauw-bruine plek op zijn rechterwang?

"Je moet geen berichten controleren op je smartphone als je de trap oploopt", zei hij en wees met zijn vinger naar zijn kaak. "Dat kan snel misgaan." Waarmee hij op een valpartij doelde.    

FOTO: zoek de blauwe plek

SkovdalNordic/Det danske kongehus

Bij Frederik loopt het wel vaker mis. Twee jaar geleden liep hij een blessure op tijdens trampolinespringen in de privésfeer. De kroonprins moest toen een paar weken met een nekbrace rondlopen voor een breuk in de nekwervels. Moeder en koningin Margrethe had zo haar eigen visie op de zaken. "Als je bijna 50 bent en op een trampoline springt, is het misschien niet zo raar dat het verkeerd afloopt. Het gaat goed met hem, al zal hij nu niet met ons kunnen spelen", reageerde ze laconiek op een receptie.   

Meest gelezen