Videospeler inladen...

Trumps nieuwe veiligheids­adviseur sprak in 2011 met Vranckx: “Preventieve aanval enige manier om Iran tegen te houden”

John Bolton koesterde in 2011 zelf even presidentiële ambities. De nieuwe veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump verdedigde toen de inval in Irak en pleitte voor een militaire aanval tegen Iran.

In 2011 was John Bolton een gewezen Republikeins zwaargewicht, als onder meer staatssecretaris en VN-ambassadeur onder president George W. Bush. Rudi Vranckx sprak toen met hem in het kader van zijn reeks De vloek van Osama. De keuze om in 2003 Irak binnen te vallen was geen fout, benadrukte Bolton toen, en hij ontkende eveneens dat die keuze gemaakt was op basis van foutieve informatie over mogelijke massavernietigingswapens.

“In gevallen als Irak, waar het regime een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid, voorkom je beter de dreiging dan dat je achteraf moet aanvallen”, zo verdedigde Bolton de invasie. “Mensen vinden de Bush-doctrine zo revolutionair, maar nieuw was die eigenlijk niet. Vergeet niet dat Franklin Roosevelt nog vóór de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse zeemacht de toestemming gaf om op Duitse duikboten te schieten, ook zonder provocatie. Hij zei: ‘Je wil niet wachten om af te rekenen met de ratelslang tot ze je gebeten heeft’.”

Bolton en Vranckx in 2011, tijdens de opnames voor de documentaire reeks De vloek van Osama.

Het hoeft niet te verrassen dat Bolton in 2011 geen al te hoge pet op had van mogelijke diplomatieke inspanningen om Iran af te doen zien van zijn atoomprogramma. De regering-Obama zou twee jaar later zulke onderhandelingen aanvatten met de nieuwe Iraanse president Rouhani.

“Hoogstwaarschijnlijk zal Iran nucleaire wapens verwerven, en je kan Iran niet op dezelfde manier in bedwang houden als de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog. Ik denk dat je hier met een andere, veel gevaarlijkere situatie zit, met een regime dat de centrale bank speelt voor het internationale terrorisme en dat, als het eenmaal nucleaire wapens heeft, goed in staat is om terroristen van kernwapens te voorzien.”

Zijn afkeer voor een diplomatieke oplossing deelt Bolton alvast met Trump. Die noemde het akkoord tijdens zijn verkiezingscampagne "the worst deal ever"

“De diplomatie is er manifest niet in geslaagd om Iran tegen te houden. [Iran heeft] de onderhandelingen gebruikt als een dekmantel om verder te werken aan [zijn] atoomprogramma. De economische sancties zullen hen op geen enkele manier tegenhouden. Die zijn too little and too late.”

“Kijk naar Noord-Korea: dat is het zwaarst gesanctioneerde land ter wereld en het heeft twee nucleaire wapens tot ontploffing gebracht. Volgens mij is de enige manier om Iran nog tegen te houden een preventieve aanval op hun nucleaire wapenprogramma. Dat is een erg onaantrekkelijke optie, maar het alternatief is een Iran met kernwapens.”

“Stel je voor: de vernietigingskracht van een atoombom in de handen van religieuze fanatici. Staan we dat toe? Is het dan geheel ongepast om het gebruik van militaire kracht te overwegen?”

Zijn afkeer voor een diplomatieke oplossing in het Iraanse atoomdossier deelt Bolton alvast met zijn nieuwe werkgever, de Amerikaanse president Donald Trump. Die noemde het in 2015 bereikte akkoord, dat onderhandeld werd door de voormalige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, tijdens zijn verkiezingscampagne "the worst deal ever".

Videospeler inladen...

Meest gelezen