Videospeler inladen...

7 miljoen Fransen zien hoe oud-president Sarkozy zich op tv verdedigt tegen aantijgingen

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy gaat in beroep tegen het gerechtelijk toezicht waaronder hij is geplaatst. Dat heeft zijn advocaat vanmorgen bekendgemaakt. Sarkozy zelf was gisteren te gast in het journaal van de zender TF1. "Er is nog geen begin van een bewijs", zei hij daar over de beschuldiging dat hij miljoenen zou hebben aangenomen van de voormalige Libische leider Kadhafi.

"De kroniek van een aangekondigde inbeschuldigingstelling", dat zei Sarkozy's advocaat Thierry Herzog over het feit dat zijn cliënt onder gerechtelijk toezicht is geplaatst. Sarkozy werd woensdagavond aangeklaagd in het onderzoek naar Libische financiering van zijn presidentiële verkiezingscampagne in 2007.

Hij mag geen contact mag hebben met negen hoofdrolspelers in de zaak, onder wie Claude Guéant en Brice Hortefeux, die beiden minister waren tijdens zijn presidentschap. Sarkozy mag ook niet naar Libië, Egypte, Tunesië en Zuid-Afrika reizen.

Het is de eerste keer dat een voormalig staatshoofd in Frankrijk onder gerechtelijk toezicht komt te staan. Maar Sarkozy's advocaat gaat tegen dat toezicht in beroep. "Er is een hogere rechtbank in Frankrijk. We hebben het recht om in beroep te gaan", zei hij vanmorgen op RTL France. "Ik ga beroep doen op deze juridische controle en we zullen zien wat de onderzoekskamer van Parijs zal zeggen."

7 miljoen kijkers voor Sarkozy live in TF1-journaal

Gisteravond was Nicolas Sarkozy zelf te gast in het druk bekeken journaal van de commerciële zender TF1. Meer dan 7 miljoen kijkers stemden af op de uitzending waarin de voormalige president zich voor het eerst verdedigde tegen de aantijgingen.

Een strijdvaardige Sarkozy had het over "waanzinnige beschuldigingen". "Er is geen enkel bewijs, nog geen begin van een bewijs!", zei hij.

Sarkozy zei ook "diep verontwaardigd" te zijn over wat hij een lastercampagne noemt. "Het is een smadelijke daad, niet gewoon maar een leugen", zei Sarkozy nog. "Het mag me één, twee, tien jaar kosten, maar ik zal deze groep van aanklagers kapotmaken en mijn eer herstellen."

De aantijgingen kwamen in eerste instantie uit Libië. Volgens Sarkozy wil de clan rond Kadhafi wraak nemen voor de Navo-interventie van 2011. Frankrijk zette toen gevechtsvliegtuigen in om het regime van Kadhafi omver te werpen.

Voormalige première dame: "Ik ben trots op je, liefste"

Enkele uren nadat de voormalige president op TF1 zijn onschuld had uitgeschreeuwd, kreeg hij op Instagram steun van zijn echtgenote Carla Bruni. Zij postte een foto van Sarkozy en haarzelf, waarbij ze in drie talen (Frans, Italiaans en Engels) laat weten dat ze trots op hem is.  

"Ik ben trots op je, mijn liefste. Je bent duidelijk, rechtlijnig en sterk. Je houdt je overeind in deze modderpoel."

Meest gelezen