Videospeler inladen...

Ja, de sprekende klok bestaat nog én krijgt het dit weekend weer druk

Als u dit weekend door de omschakeling naar zomertijd even niet meer weet hoe laat het is, dan brengt de sprekende klok misschien raad. In tijden van smartphones en smartwatches bellen dagelijks nog gemiddeld 550 mensen naar de telefonische dienst. Dat blijkt uit cijfers van Proximus. In de maanden oktober en maart, wanneer we terugvallen op de wintertijd, of onze klokken verzetten naar zomertijd, is de sprekende klok extra populair.

Het aantal oproepen naar de sprekende klok neemt al bijna 15 jaar af. Tussen maart 2017 en februari 2018 kreeg de telefoondienst 201.682 oproepen. Dat zijn er omgerekend gemiddeld 16.800 per maand of 550 per dag. Ter vergelijking: in 2015 werd de sprekende klok nog gemiddeld 21.000 keer per maand gebeld. In 2010 was de dienst nog een pak populairder, met gemiddeld 100.000 oproepen per maand. In 2004 belden maandelijks zelfs nog 180.000 Belgen naar de sprekende klok.

Opvallend fenomeen: bij de uurwisseling in oktober (wintertijd) en maart (zomertijd) doen we met zijn allen weer iets vaker een beroep op de sprekende klok. In maart en oktober 2017 kreeg de sprekende klok meer dan 25.000 oproepen, ofwel een kleine 10.000 meer dan in de andere maanden van het jaar.

Zo klinkt de sprekende klok

"Ondanks die forse daling van het aantal oproepen, zien we dat de sprekende klok voor een bepaalde groep mensen nog steeds fungeert als een eenvoudige, doeltreffende en permanent beschikbare manier om het exacte atoomuur te weten te komen", zegt Fabrice Gansbeke van Proximus. "We zien dat een aanzienlijke groep mensen nog steeds gebruik maakt van de sprekende klok als de ultieme maatstaf om klokken en horloges juist te zetten."

Wie aanstaande zondag zijn uurwerken en klokken weer wil afstellen, kan de sprekende klok bereiken op het nummer 078/05.12.00, dat aan het tarief van een lokaal gesprek kan worden gebeld.

Meest gelezen