Tante Lieve, bedenkster Klein Klein Kleutertje, overleden

Lieve Simoens presenteerde van 1956 tot 1961 het allereerste kleuterprogramma op de jonge Vlaamse televisie. Ze deed pionierswerk. Tante Lieve bedacht, regisseerde en maakte "Klein Klein Kleutertje", dat elke zondagmiddag rechtstreeks en met publiek op antenne ging. Ze overleed in Tervuren, ze was 91. Lieve was de oudere  zus van radiocoryfee Lutgart Simoens.

Wegens de Tweede Wereldoorlog konden de Kortrijkse zussen Lieve en Lutgart Simoens niet verder studeren. Maar talent drijft boven. Lieve trok in 1948 met haar man naar Leopoldstad in Belgisch Congo. Daar werkte het echtpaar voor de toenmalige Wereldomroep, en voor Radio Belgisch Congo, die uitzendingen verzorgden voor Vlamingen in de kolonie. Daar al maakte ze een programma voor tieners.

In de jaren 50 kwam het koppel weer naar België om voor het toenmalige NIR te werken. Van 1956 tot 1961 was Lieve de drijvende kracht achter "Klein Klein Kleutertje", het allereerste kleuterprogramma bij ons. Een programma dat rechtstreeks werd uitgezonden met liedjes, spelletjes, verhalen en poppenkast. Dat resulteerde ook in een reeks van vier publicaties van "Tante Lieve's Vertelboek".

Lieve Simoens schreef ook enkele informatieve romans, onder meer "Slangen en diamant", "Gorilla's en goud" en "Prinses Clementina", een compilatie van bewerkte oude verhalen.

In 1961 ontfermde Bob Davidse zich over "Klein Klein Kleutertje" en hij haalde er Tante Ria en Tante Terry bij. Na een tijd verkaste Lieve Simoens naar de wetenschappelijke uitzendingen en naar schoolradio en -televisie.  

Lieve Simoens werd 91 jaar.

Paula Semer, Tante Ria, Bob Davidse, Lieve Simoens en Terry Van Ginderen

Meest gelezen