Test-Aankoop: "Meerderheid van de consumenten is vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen"

Ongeveer twee derde van de consumenten is voorstander van de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop, op basis van een eigen bevraging bij 1.150 mensen, zowel leden als niet-leden. Test-Aankoop pleit in een open brief naar de gemeentebesturen voor het statiegeld, als maatregel tegen zwerfvuil.

In de bevraging van Test-Aankoop toont 66 procent zich voorstander van een invoering van statiegeld. Bijna 90 procent van de bevraagden is bereid zijn of haar blikjes en petflesjes naar de supermarkt terug te brengen om het statiegeld te recupereren. 82 procent vindt zwerfvuil een groot probleem in zijn regio.

In eerdere bevragingen van Fost Plus, FEVIA en Comeos bleek ongeveer 22 procent van de bevraagden voorstander van een statiegeldsysteem. Volgens Test-Aankoop ligt dat aantal in hun bevraging hoger door de specifieke vraagstelling. "In de enquête die in opdracht van de sector werd gevoerd, werden de bevraagden immers voor de keuze gesteld tussen de blauwe zak of het statiegeld. Vanzelfsprekend zijn er minder consumenten die willen afstappen van een werkend systeem."

Alleen belet dat systeem niet dat het zwerfvuil blijft toestromen in onze bermen en straten, zegt Test-Aankoop. "De mensen zijn het beu om op zondag te gaan wandelen of te joggen langs bermen en paadjes vol blikjes en flesjes." 

Test-Aankoop wil het zwerfvuil aanpakken, en dat kan volgens de organisatie het best gebeuren vanuit de gemeenten zelf, zo schrijft Test-Aankoop in een open brief. "U, beste burgemeester, draagt immers het gros van kosten en u weet als geen ander wat uw inwoners het meest stoort... Vraagt u zich soms af waarom er geen ijzer of koper tussen het gedumpte afval blijft liggen? Wat geld opbrengt, is geen afval meer maar wordt een materiaal. En geld, dat gooit niemand weg."

Meest gelezen