Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije maakt censuur mogelijk op Netflix

Er komt strengere overheidscontrole op online inhoud in Turkije. Dat is de bedoeling van een nieuwe wet die het Turkse parlement heeft goedgekeurd.

Online streamingbedrijven moeten voortaan de goedkeuring krijgen van de RTUK, de mediawaakhond van de overheid. 5 van de 9 leden van de RTUK zijn benoemd door de AK van president Erdogan. De dienst deelt boetes uit of verbiedt uitzendingen die hij strijdig acht met de goede zeden of met de heersende politieke lijn.

Streamingdiensten als Netflix vrezen voor censuur. Ook lokale sites zijn bang. Zij kunnen nu tv-shows streamen, die op de Turkse televisie niet door de beugel kunnen. Of de nieuwe wet ook YouTube treft, is nog niet zeker. 

Mediastrijd

Sinds de mislukte staatsgreep van de zomer van 2016 zijn de media aan banden gelegd in Turkije, niet enkel radio en televisie, maar ook het internet. Bij Twitter komt de helft van de verzoeken om berichten te verwijderen vanuit Turkije. Onafhankelijke media hebben het moeilijk; meer dan 150 journalisten zitten in de gevangenis. 

Net nu wil de Turkse mediaholding Dogan enkele belangrijke kranten en tv-zenders verkopen aan een groep, die dicht bij president Erdogan staat. Het gaat onder meer over Hürriyet en Posta en tv-zenders CNN-Turk en Kanal D. De journalistenvereniging vreest dat alle media nu met één stem zullen spreken.

Meest gelezen