Léa Crespi - Flammarion

Tussen de oevers van Europa en Afrika: Gents eredoctoraat voor schrijfster en activiste Fatou Diome

Fatou Diome, Frans-Senegalese auteur en geëngageerde stem in het debat over grenzen en identiteit, wordt gelauwerd aan de Universiteit Gent.

Fatou Diome, geboren in ’68, werd opgevoed door haar grootmoeder. In Dakar studeerde ze literatuur, terwijl ze in haar eigen onderhoud voorzag als huishoudster. Sinds 1994 woont ze in Frankrijk, maar ze blijft haar tijd verdelen tussen Afrika en Europa.

In haar teksten schippert ze tussen de oevers van het Europese en het Afrikaanse continent, zei ze verleden jaar aan Mo* Magazine. “Daardoor ben ik voor de ene soms te blank en voor de andere soms te zwart. Maar als een van beide me even niet meer wil, vaar ik naar de overkant. Dat is mijn manier om met het bestaan om te gaan.”

Diome publiceerde verhalenbundels, romans en non-fictie . "Ketala" en "De golven van de oceaan" verschenen ook in het Nederlands. Vorig jaar publiceerde ze "Marianne porte plainte!", over Marianne, symbool en hoedster van de waarden van de Franse republiek.  “Marianne klaagt aan dat ze misbruikt wordt door iedereen die mensen wil uitsluiten,” volgens Fatou Diome. 

We zullen allemaal rijk zijn of we zullen samen ten ondergaan.

Diome raakte bekend met een fel debat in het TV-programma "Ce soir ou jamais", met Thierry Baudet, intussen kamerlid in Nederland voor de partij Forum voor Democratie. Het beeldfragment werd miljoenen keren bekeken. 

Gelaagde identiteit

Voor Fatou Diome is identiteit altijd meervoudig. Onderwijs noemt ze van kapitaal belang: dat maakt het mogelijk om de vakjes waarin iemand zit te overstijgen, vooroordelen te bestrijden en te beklemtonen dat de hele mensheid uiteindelijk hetzelfde lot deelt.

"Fatou Diome’s werk en haar bevlogen tussenkomsten in de media illustreren de thematiek van een globale wereld waarin op zoek wordt gegaan naar een identiteit die gelaagd meervoudig is”, vindt UGent.
Fatou Diome  kreeg vorig jaar ook al een eredoctoraat van de Universiteit van Luik. Ze gaf lezingen en interviews voor 11-11-11 en Manifiesta.   

Protest tegen Hernando de Soto

Andere eredoctoraten in Gent zijn voor literatuurwetenschapster Dame Gillian Beer,  bacterioloog Marcelo Gottschalk, duurzaamheidsonderzoeker Johan Rockström, farmacoloog Patrick Couvreur en voor econoom Hernando de Soto. Tegen die laatste is er protest. Studenten en academici noemen hem "de econoom van de rampspoed".   Zijn economische recepten hebben negatieve gevolgen gehad in Latijns-Amerika, voor gewone mensen en voor het milieu, vinden de critici. 

Meest gelezen