Videospeler inladen...

Socialistische transportbond voert actie tegen sociale dumping: "Gelijk loon voor gelijk werk"

De Belgische Transportbond houdt een nationale actiedag tegen sociale dumping, zo kondigt het ABVV aan. Op 7 zorgvuldig gekozen plaatsen voert de socialistische vakbond een vooral symbolisch actie. In de haven van Antwerpen is er van 5 tot 8 uur ook een filterblokkade.

"Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers bij ons komen werken," klinkt het bij transportbond BTB, "maar wel dat de rechten van deze werknemers massaal omzeild en fors met de voeten getreden worden." 

Ze krijgen een lager loon en werken meestal in slechtere werkomstandigheden dan hun Belgische collega's. En daar hoopt de transportbond met de sensibiliseringsactie verandering in te brengen. 

Antwerpse haven

Op 7 plaatsen zijn er vanochtend acties.  Vakbondsmilitanten trekken naar snelwegparkings om Oost-Europese chauffeurs te informeren en sensibiliseren.

In de Antwerpse haven hebben militanten post gevat op een parkeerterrein langs de Noorderlaan. Daar deelt de vakbond koffiekoeken en pamfletten uit.

De actieplaats is bewust gekozen, omdat op het terrein langs de Noorderlaan heel wat Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs overnachten of parkeren in afwachten van het laden en lossen in de haven.

"Maar we blokkeren de Noorderlaan zelf niet", zegt Carine Dierckx van de Belgische Transportbond. "We willen niemand lastigvallen of treiteren. Het is louter onze bedoeling om met een positieve actie de chauffeurs - die het slachtoffer zijn van het systeem - te bereiken."

Elders

Bij Brucargo is er dan weer protest tegen slechte sanitaire voorzieningen, bij de RVA in Limburg een symbolische neerlegging van klachten en voorts is er ook een fliterblokkade aan parking Goordijk op de Noorderlaan in het Antwerpse havengebied.

Tot slot is er bij twee Waalse bedrijven een 'name and shame'-actie omdat zij naar verluidt via hun Slovaakse postbusfirma actief sociale dumping organiseren.

Meest gelezen