Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Venezolaanse president schrapt drie nullen van waardeloze munt

President Nicolas Maduro wil de aanhoudende hyperinflatie en diepe economische crisis in Venezuela aanpakken door de waarde van de bolivar te delen door duizend. Volgens critici probeert Maduro enkel de gevolgen van de hyperinflatie te verstoppen.

"Laat ons onze bolivar verdedigen!" zei Maduro op de Venezolaanse staatstelevisie. De president zegt dat hij met de maatregel de tekorten aan cash wil wegwerken. De nieuwe briefjes zouden vanaf begin juni in omloop moeten komen. Het hoogste briefje, dat van 100.000 bolivar, wordt dan vervangen door een briefje van 100. Maar de maatregel zal geen gevolgen hebben voor de waarde van de munt.

Hyperinflatie

De maatregel toont de totale ineenstorting van de bolivar. Venezuela kampt met hyperinflatie, sinds Maduro aan de macht kwam, vijf jaar geleden. Op een jaar tijd zou de inflatie meer dan 6.000 procent bedragen. Een kilogram suiker kost 250.000 bolivar, terwijl het minimuminkomen minder dan 400.000 bolivar per maand bedraagt.

De recessie van de voorbije jaren in het olierijke land is volgens critici het gevolg van wanbeleid en corruptie. Maar Maduro zegt dat hij het slachtoffer is van een westers complot.

Westerse vijand

Door drie nullen te schrappen wil Maduro de Venezolaanse munt beschermen tegen speculanten en de "door Amerika geleide economische oorlog" tegen zijn land.  De VS, de EU en Canada hebben sancties uitgevaardigd tegen Venezuela, vanwege schendingen van de mensenrechten en democratie. 

Critici zeggen dat de maatregel niets zal uithalen en dient om de inflatie te verbergen, omdat er geen reëvaluatie komt van de munt.

Presidentsverkiezingen

Op 20 mei zijn er presidentsverkiezingen in Venezuela en Nicolas Maduro hoopt herkozen te worden. Volgens tegenstanders zijn die verkiezingen doorgestoken kaart met de bedoeling Maduro in het zadel te zetten voor een nieuwe termijn. De oppositiecoalitie boycot de verkiezingen, maar één oppositiepoliticus, Henri Falcon, komt toch op. Hij belooft de bolivar aan de dollar te verbinden, om zo het vertouwen van investeerders te herwinnen.

Meest gelezen