Videospeler inladen...

Europees overleveringsbevel voor Puigdemont opnieuw geactiveerd 

Het Spaanse Hooggerechtshof activeert opnieuw het Europees overleveringsbevel voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Het Belgische gerecht zal dus moeten beslissen over zijn overlevering. Vijf Catalaanse politici die op borg vrij waren, zijn ook opnieuw aangehouden. Eén van hen is Jordi Turull, die op dit moment kandidaat is om de nieuwe minister-president van Catalonië te worden. Het Spaanse Hooggerechtshof vervolgt 25 Catalanen voor hun rol in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. Dertien van hen moeten terechtstaan voor rebellie, waarop tot 30 jaar cel staat. Onder hen ook Puigdemont.

Het Spaanse Hooggerechtshof besliste vandaag om Puigdemont en twaalf anderen te vervolgen voor rebellie. Puigdemont is nu dus officieel in beschuldiging gesteld, maar hij zit nog altijd in ons land. Tegen hem was eerder al een Europees overleveringsbevel uitgevaardigd, maar dat was begin december stopgezet. Nu wordt het dus opnieuw geactiveerd. Spanje vraagt ook de overlevering van drie andere Catalaanse ex-ministers die nog in ons land verblijven, en van één ex-minister die in Schotland verblijft. Ook tegen Marta Rovira is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Zij voerde tijdens de Catalaanse verkiezingen in december de campagne voor de links-republikeinse partij ERC. Ze moest vandaag voor de rechter verschijnen, maar maakte vanochtend bekend dat ze het land was uitgevlucht. Ze zou in Zwitserland zitten, waar ook al een andere Catalaanse politica naartoe gevlucht is.

Samen met Rovira moesten nog vijf andere politici voor de rechter verschijnen. Onder hen ook Jordi Turull, die sinds deze week de nieuwe kandidaat was om minister-president te worden in Catalonië. Het bericht dat hij voor het Hooggerechtshof moest komen, versnelde de parlementaire stemming over zijn kandidatuur. Gisteren haalde hij in het Catalaanse parlement geen absolute meerderheid. De radicale extreem-linkse partij CUP, die voor Catalaanse onafhankelijkheid ijvert, had hem haar steun ontzegd. Ze kreeg te weinig garanties dat Turull met zijn nieuwe regering opnieuw voluit voor onafhankelijkheid zou gaan. 

Morgen zou het Catalaanse parlement een tweede keer stemmen over de kandidatuur van Jordi Turull. Een gewone meerderheid zou dan voldoende zijn, maar ook die zou hij zonder steun van de CUP niet halen. Maar nu is Turull dus opnieuw aangehouden. Het hooggerechtshof besliste dat het risico op een herhaling van het misdrijf én het vluchtgevaar voor hem en de vier anderen te hoog was. Via zijn advocaat vraagt hij om de parlementaire zitting én de stemming over zijn kandidatuur toch te laten doorgaan.

Op verschillende plaatsen in Barcelona wordt er intussen gedemonstreerd. Bij het gebouw waar de Spaanse regering een vertegenwoordiging heeft, is de situatie gespannen.

Meest gelezen