AFP or licensors

Vijf lichtgewonden bij confrontaties met politie in Catalonië

Duizenden betogers zijn de straat op getrokken in Barcelona. Ze reageren zo op de hechtenis van vijf separatistische leiders, vanwege hun rol in de eenzijdige poging tot afscheiding van de Catalaanse regio. Het Spaanse gerecht vaardigde ook zes nieuwe internationale aanhoudingsbevelen uit tegen zes andere leiders die vluchtten naar het buitenland.

In Barcelona raakten 24 betogers gewond nadat ze de confrontatie waren aangegaan met de politie, zeggen de hulpdiensten. De anti-oproerpolitie dreef manifestanten terug met wapenstokken nadat die op hen toe waren komen lopen voor de prefectuur, zegt een correspondent van het Franse agentschap AFP.

De betogers gingen in op een oproep van de machtige Catalaanse Nationale Assemblee en van de Comités voor de Verdediging van de Republiek - een meer radicale groepering -, de dag voor het gerecht de beslissing zou nemen.

De manifestanten verbrandden foto's van koning Felipe VI, een misdrijf in Spanje, en van rechter Llarena. Ze zwaaiden met separatistische vlaggen en droegen spandoeken om de vrijlating te eisen van de "politieke gevangenen".

Een andere betoging verliep kalmer, op de Plaça de Catalunya, in het hart van Barcelona. De Catalaanse televisie toonde ook beelden van betogingen in andere steden in de regio, zoals Tarragona.

Meest gelezen