Videospeler inladen...

Dader gijzeling Trèbes werd tijdlang gemonitord wegens radicalisering, naaste van dader opgepakt

De man die vanmiddag drie mensen heeft gedood in de Zuid-Franse plaatsen Carcassonne en Trèbes werd een tijdlang gemonitord wegens radicalisering. Dat heeft de Franse procureur François Molins gezegd. Maar volgens het parket was er geen indicatie op een onmiddellijke dreiging. Onderzoek wijst uit dat de dader - een 25-jarige van Marokkanse afkomst - vandaag wellicht eerst een aanslag wilde plegen op een legerkazerne. Intussen is iemand uit zijn naaste kring opgepakt.

De feiten

De dader stal 's morgens in Carcassonne een auto, verwondde ernstig de bestuurder en doodde een passagier. Met de auto reed de man eerst naar een legerkazerne waar hij wellicht militairen opwachtte.  Daarna zette hij koers richting de kazerne van de nationale politie. Vier joggende agenten die in de buurt aan het joggen werden onder vuur genomen, een agent raakte gewond aan de schouder. 

Achtervolgd door de politie vluchtte de dader daarna richting Trèbes en verschanste zich rond 11 uur in de supermarkt Super U. Bij het binnengaan van de winkel riep de dader "Allahou akbar", claimde dat hij een soldaat was van IS en zei dat hij "bereid was om te steven voor Syrië".

De dader eiste daarop de "bevrijding van zijn broeders" en vuurde op de mensen. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers, een klant en een werknemer van de supermarkt. De ongeveer 20 aanwezige klanten werden een tijdlang gegijzeld, maar even na de middag vrijgelaten. De gijzelnemer bleef enkel met een gendarme achter in de winkel. De gespecialiseerde diensten vielen binnen toen de dader verschillende keren op de gendarme schoot. Iets voor 14.30 uur werd hij door de ordediensten doodgeschoten.

Wat weten van de dader?

De Franse procureur François Molins heeft vanavond meer details gegeven over de dader. Het gaat om Redouane Lakdim, geboren op 11 april 1992 in Marokko. In 2011 en 2015 is hij veroordeeld voor gewone misdrijven. 

Sinds 2014 stond de man wel bekend bij de Franse diensten als "fiché S", wat betekent dat hij mogelijk een bedreiging vormde voor de bedreiging van de staat. In 2016/17 werd hij gevolgd door de inlichtingendiensten wegens radicalisering en banden met het salafisme. Volgens procureur Molins gaf die monitoring niet aan dat de man zou overgaan tot een terroristische daad.

"Persoon die het leven deelde met dader" opgepakt

De antiterreurcel van het Franse parket voert het onderzoek en in de vooravond is een verdachte persoon gearresteerd. Het gaat om iemand die samenleefde met de dader. De persoon wordt verdacht van criminele samenzwering in het kader van terroristische activiteiten.

Intussen spitst het onderzoek zich onder meer op de herkomst van het wapen en of de dader eventueel hulp kreeg van anderen.

Meest gelezen