Videospeler inladen...

Wees voorzichtig deze week: omschakeling naar zomertijd leidt tot extra ongevallen

Wie komende week de weg op moet, is maar beter extra voorzichtig. Tijdens de week na de overschakeling naar de zomertijd gebeuren opmerkelijk meer auto-ongevallen, veelal veroorzaakt door vermoeidheid. “Probeer een goede nachtrust te hebben”, klinkt het bij het Vias Institute.

Het Vias Institute (het vroegere Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) waarschuwt om de impact van de omschakeling van de winter- naar de zomertijd niet te onderschatten. “We weten dat vooral de eerste week na de omschakeling er meer ongevallen gebeuren”, zegt Stef Willems van Vias Institute aan VRT NWS. “Mensen hebben een uur minder geslapen en zijn daardoor meer vermoeid.”

De cijfers uit binnen- en buitenland geven Vias gelijk. Er gebeuren in de eerste week na de omschakeling tot de helft meer verkeersongevallen. Volgens een recente studie van de KU Leuven blijkt dat die toename wellicht te wijten is aan de vermoeidheid. Bestuurders die niet uitgeslapen zijn, hebben verminderde reflexen en kunnen daarom makkelijker een ongeval hebben.

Voor de afschaffing van het zomeruur zijn ze overigens niet bij het Vias Instituut. “Op zeer korte termijn zien we dus inderdaad meer ongevallen, maar op de iets langere termijn zijn er net minder ongevallen tijdens de zomertijd dan in de winter”, zegt Willems daarover. “Het duurt alleen even voor het bioritme van de mensen is aangepast. Probeer vooral een goede nachtrust te hebben.”

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen is wel gewonnen voor de afschaffing van de zomertijd. Hij merkt onder meer op dat er in de eerste dagen na de omschakeling meer hartinfarcten zijn en bevestigt ook dat er die dagen ook meer auto-ongevallen zijn. “Zeker de eerste dag hebben de mensen last van een soort mini-jetlag”, zegt hij aan VRT NWS.

Zeker de eerste dag hebben mensen last van een soort mini-jetlag

De omschakeling van de winter- naar de zomertijd heeft volgens hem om verschillende redenen een impact op ons bioritme. “De wintertijd loopt eigenlijk het dichtst bij ons natuurlijk slaapritme”, legt hij uit. “Met de zomertijd wijken we daar al een uur van af. Bovendien slapen we gedurende die ene nacht nog eens een uur minder.”

Ook de impact van zonlicht mag volgens Verbraecken niet worden onderschat. “Net na de omschakeling is het ’s morgens weer donker, waardoor we minder worden blootgesteld aan daglicht. We mogen niet onderschatten welke impact dat op lange termijn heeft voor ons bioritme.”

Wie snel wil aanpassen aan het nieuwe uur nog enkele tips:

  • Ga op hetzelfde uur slapen als in de wintertijd
  • Doe tussendoor een dutje van maximaal 20 minuten
  • Kom voldoende buiten, daglicht reset onze interne klok
Videospeler inladen...

Meest gelezen