Wie herkent dit mysterieuze doosje uit 1918?

Het Jubelparkmuseum in Brussel doet een publieke oproep om de betekenis te achterhalen van een zilveren doosje uit 1918. Er staan 16 Duitse namen in gegraveerd, en het is gemaakt door de Brusselse juweliers Wolfers Frères. Het volledige interieur van die juwelierszaak, destijds ontworpen door Victor Horta, is op dit moment opgesteld in het Jubelparkmuseum. Net nu krijgt het museum via een schenking dit doosje in handen, maar de betekenis ervan is voorlopig een mysterie.

Een klein zilveren doosje met daarop 16 Duitse handtekeningen gegraveerd en de tekst "Ter herinnering aan de gemeenschappelijke arbeid in Brussel, 1 november 1918". Dat kregen de musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel via een schenking in handen. Het doosje is gemaakt door de bekende Brusselse juweliers Wolfers Frères, zo blijkt uit het zilvermerk.

Toeval of niet: in het Jubelparkmuseum staat net op dit moment het originele winkelinterieur van Wolfers Frères opgesteld, een uniek ontwerp van Victor Horta. (De winkel was oorspronkelijk gevestigd in de Arenbergstraat in Brussel, maar sloot daar in 1973 de deuren en de zaak is nu gevestigd in de Waterloolaan.) Maar wat is de betekenis van het doosje dat door die zaak gemaakt is? Het museum weet het niet en doet een oproep om het verhaal achter het mysterieuze doosje te achterhalen.

De datum van 1 november 1918 ligt vlak bij het einde van de Duitse bezetting. Op 11 november kwam er na de ondertekening van de Wapenstilstand een einde aan de Eerste Wereldoorlog. 

Werner Adriaenssens, curator van het museum, vermoedt dan ook dat het doosje een geschenk was aan een groep ambtenaren die deel uitmaakten van een dienst in bezet België. Het is best mogelijk dat elke vermelde ambtenaar zo’n souvenir ontvangen heeft en dat er dus nog 15 van deze doosjes bestaan, in Duitsland of elders. Maar elk spoor ontbreekt.

Het enige wat zeker is, is dat dit doosje vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog meegereisd is richting Duitsland om vandaar honderd jaar later opnieuw in het museum terecht te komen.

Het museum doet hierbij een oproep aan het publiek: herkent u een naam, het handschrift of een handtekening op dit doosje? Hebt u dit doosje ooit gezien? Kent u iemand die het in zijn bezit heeft of heeft gehad? Kent u de context? Elke tip is welkom, en die mag u naar een mailadres sturen dat u onderaan in dit artikel op de website van het museum vindt.

Het doosje zelf is sinds kort ook te bezichtigen in de tentoonstelling Horta en Wolfers.

Videospeler inladen...
Belga

Meest gelezen