Zin in een feestelijke opening? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Daar is de lente, daar is de lust

U kunt er uw klok op gelijk zetten: in het weekend van het zomeruur heropent het zogenoemde Paviljoen van de Menselijke Driften in Brussel. Dat paviljoen bevindt zich in het Jubelpark en werd speciaal ontworpen door Victor Horta voor "De menselijke driften", het magnum opus van beeldhouwer Jef Lambeaux. Dat kunstwerk vol passie en lust is vanaf vandaag dus weer te bezoeken. Controleer wel best op voorhand de grillige openingsuren.

Daar is de lente, daar is De Passie

Op de Grote Markt van Lier verwachten ze heel wat volk vanavond voor De Passie, een gratis openluchtspektakel met onder anderen Mark Tijsmans als Judas en Free Souffriau als Maria Magdalena. Zij vertellen, samen met een enthousiaste groep amateurs, het verhaal van Christus, aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige nummers.

Benieuwd geworden naar een zingende Judas? Zo klonk het 2 jaar geleden in Ieper:

Daar is de lente, daar is de zee

Fotograaf Stephan Vanfleteren bezocht de mooiste stranden op aarde, op zoek naar de ziel van de surfer. Voor zijn nieuwe project "Surf tribe" fotografeerde Vanfleteren geen wilde acties of spectaculaire golven, maar maakte hij ingetogen portretten in zwart-wit. Die portretten hangen vanaf vandaag uitvergroot in het cultuurcentrum van Knokke-Heist. De tentoonstelling loopt nog tot eind mei, maar waarom wachten?

In het artikel hiernaast kunt u alvast enkele foto's bekijken.

Daar is de lente, daar zijn de bloesems

In de Japanse hoofdstad Tokio verwachten ze dit weekend een prachtig spektakel: de Japanse kerselaars staan in bloei! Hanami is zelfs een feestdag in Japan. Ook in de Japanse Tuin van Hasselt wordt dat feest gevierd. De kersenbloesemperiode in ons land valt misschien net iets later, maar dit weekend kunt u toch al een eerste keer gaan controleren hoe ver de bloesems openstaan. Net zoals in Japan kunt u picknicken onder de bloeiende bomen, terwijl er op de achtergrond aangepaste muziek weerklinkt.

Daar is de lente, daar zijn de kinderboeken

De maand maart is jeugdboekenmaand en vandaag is een extra feestelijke dag, want het is kinderboekendag. In verschillende boekhandels in Vlaanderen en Brussel loopt u schrikbarend veel kans om een auteur of illustrator tegen het lijf te lopen. Wie 100% ontmoetingsgarantie wil, kan terecht op de site voor het hele programma.

Daar is de lente, daar is een nieuw museum

In Mechelen krijgen ze in juni een gloednieuw stadsmuseum, in het historische Hof van Busleyden. Tot zolang kunt in dat 16e eeuwse stadspaleis terecht voor de tentoonstelling "Roep om rechtvaardigheid". Die expo focust op de kunst en de rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden, met zo'n 80 topwerken van Quinten Metsys, Pieter Bruegel de Oude, Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck. Prettig weekend!

Meest gelezen