Jaap Arriens/NurPhoto

Veroorzaakt een globale markt zelfcensuur bij Netflix?

In Turkije hebben ze de deur opengezet voor censuur van streamingdiensten als Netflix. Wereldwijd is Netflix slechts in vier landen niet beschikbaar, hoe schikt Netflix zich naar zijn globale markt? 

In Turkije heeft de mediawaakhond RTUK nu ook controle gekregen over streamingdiensten. Voorlopig kent dit geen gevolgen, maar censuur op een streaminggigant als Netflix lijkt er onvermijdelijk. Netflix is wereldwijd slechts in vier regio's niet beschikbaar, hoe past het zijn diensten dan aan aan de lokale markten? 

Hier is geen Netflix

Netflix is slechts in vier regio's over de hele wereld niet beschikbaar. Dat zijn China, de Krim, Syrië en Noord-Korea. Op zich niet verbazend dat Netflix in deze vier landen nog niemand aan het bingewatchen heeft gekregen, wegens de politieke strubbelingen die de VS met de landen heeft. Toch blijft het indrukwekkend dat het maar over vier gaat. 

(Lees verder onder de afbeelding)

©Netflix

Netflix doet trouwens wel zijn uiterste best om de Chinese markt te veroveren. De streamingdienst heeft er geen recht om uit te zenden, maar de provider heeft wel enkele shows verkocht aan de "Chinese Netflix" iQIYI.  Via de deal heeft de Amerikaanse provider en producent alvast "Black mirror", "Stranger things" en "Mindhunter" naar de Chinese streamer gebracht. 

Globale markt, lokale noden

Bij de wereldwijde lancering van Netflix in 2016 zei CEO Reed Hastings al dat het bedrijf niet zal ijveren voor een volledig aanbod zonder censuur. De redenering luidt dat lokale markten andere noden of waarderingen hebben en dat Netflix dit wil respecteren. Of Netflix wil liever actief zijn in een bepaalde regio zonder het risico verbannen te worden. 

Overigens vindt woordvoerder Anne Marie Squeo dat het gebruik van Netflix geen censuur vereist. Dat zei ze eerder in een mail naar Tech Insider. "We zijn een ondemanddienst, die mensen de keuze geeft om zich bij ons aan te sluiten en te kiezen wat, waar en wanneer ze kijken. Onze dienst biedt een ratingsysteem voor leeftijdscategorieën en samenvattingen van de afleveringen om mensen te helpen bij hun keuze. We voorzien ook een pincodesysteem om ervoor te zorgen dat kinderen bepaalde content niet kunnen bekijken."

Met andere woorden, het gebruik van Netflix draait volgens Squeo om de keuze van de consument, niet over censuur.

Netflixban

In de praktijk blijkt de controle over de kijkers toch niet voldoende. In Japan wordt naakt op Netflix bijvoorbeeld gecensureerd en zal de kijker een gepixeleerde versie te zien krijgen. In bepaalde religieus conservatieve landen als Saudi-Arabië kan je dan weer niet naar "House of cards" of "Orange is the new black" kijken. Met geweld en drugsgebruik hebben de Saudi's alvast geen probleem want "Narcos" en "Breaking Bad" zijn er wel te zien. Beide zijn series over drugsdealers. 

In Indonesië wordt Netflix geblokkeerd door 's lands grootste internet­provider. Er is dus geen officiële ban vanuit de regering, maar de grootste internetdienst blokkeert er wel het gebruik van de site. In Kenia heeft de lokale mediawaakhond er wel eerder opgeroepen om de streamingdiesnt volledig te bannen. The Kenya Film Classification Board (KFCB) beweert dat het gebruik van de dienst leidt tot moreel verval van het land.

Ander land, andere Netflix

Sowieso zal het aanbod van Netflix er in elk land een beetje anders uitzien. Dit heeft echter niet per se te maken met censuur. In bepaalde landen hebben bepaalde spelers rechten op bepaalde series. Als bijvoorbeeld VRT in België eerder al de uitzendrechten op een serie kocht, wordt het voor Netflix moeilijker om diezelfde serie aan te kopen.

Officieel streeft Netflix naar een streamingdienst die wereldwijd dezelfde content kan aanbieden, maar die droom zal het niet snel realiseren.

Meest gelezen