Archieffoto
SCIENCE PHOTO LIBRARY

Zuid-Korea wil niet dat ambtenaren nog overwerken (en dus wordt de computer automatisch uitgezet)

De Zuid-Koreaanse overheid komt met een nieuw initiatief om haar ambtenaren op tijd te laten vertrekken op het werk. De computers van alle overheidsdiensten zullen op vrijdag op een bepaald tijdstip automatisch worden uitgeschakeld. En dan is werken geen optie meer.

De Zuid-Koreanen staan erom bekend werkpaardjes te zijn. De ambtenaren in het land werken gemiddeld 2.739 uur op een jaar, zowat 1.000 uur meer dan andere ontwikkelde landen. 

De overheid wil het probleem van "de overwerkcultuur" aanpakken en zal op vrijdagavond de computers automatisch laten uitschakelen. 

Volgende week vrijdag starten ze ermee. Dan vallen de computers uit om 20 uur. Volgende maand gaan ze een stapje verder: de tweede en vierde vrijdag gaan de computers om 19.30 uur uit. Tegen mei moet iedereen het gewoon zijn, want vanaf dan zal het élke vrijdag om 19 uur gedaan zijn met werken. 

De maatregel geldt volgens de overheid voor alle medewerkers, al kunnen er wel uitzonderingen zijn in bepaalde omstandigheden. De medewerkers zelf zien het voorlopig wel nog niet zitten. 67 procent van de medewerkers heeft al gevraagd om een uitzondering te kunnen krijgen. 

Meest gelezen