"Een tweede ambtstermijn op Defensie? Dat ga ik niet doen"

Na de verkiezingen van 2019 wil Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) niet terugkeren als minister op hetzelfde departement. Dat zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad. Vandeput blikt ook terug op de heisa rond de F-16's van afgelopen week. "Ik zie niet in hoe ik alles vooruit zou helpen door zelf op te stappen."

Op de vraag of Vandeput in de volgende federale regering ook de post van Defensieminister ambieert, antwoordt hij klaar en duidelijk. "Dat ga ik niet doen. Ik heb veel kritiek gehad. En je moet kunnen vernieuwen, opnieuw kunnen beginnen. Er zijn departementen waar het wel kan, maar hier heb je die frisheid van een nieuwe aanpak nodig", zegt hij. "Ik heb nu de basis gelegd met mijn strategische visie. Als we die kunnen uitvoeren, dan kunnen we zeggen: goed gewerkt."

Ik heb nooit gedacht aan opstappen. Ik sta recht in mijn schoenen.

Vandeput stond deze week even in het oog van de storm, toen de SP.A met een nota uitpakte waaruit bleek dat de huidige F-16's nog een pak langer meekonden, en dat Vandeput helemaal geen (duur) alternatief moest bestellen. Een nota die de legertop zelf notabene uit de handen van Vandeput zou hebben gehouden, om zich van nieuw, moderner materiaal te verzekeren. "Audits moeten uitwijzen of er manipulaties zijn geweest. Ik spreek de militairen niet vrij. Ze hebben aan politiek gedaan en dat is onaanvaardbaar. Dingen bewust achterhouden, is mijn stijl niet."

Ondanks de heisa heeft Vandeput er naar eigen zeggen nooit aan gedacht om zelf een stap opzij te zetten. "We zullen zien of er sancties nodig zijn. En als er voor mij persoonlijk consequenties zijn, dan zal ik die aanvaarden. Maar ik zie niet in hoe ik alles vooruit zou helpen om op te stappen."

Meest gelezen