Videospeler inladen...

"Puigdemont weer in België": wat met het aanhoudingsbevel?

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zou opnieuw in ons land zijn, na zijn bezoek aan Finland eerder deze week. Het is echter nog niet duidelijk of hij alsnog opgepakt zal worden, nu Spanje het Europese aanhoudingsbevel tegen hem opnieuw geactiveerd heeft.

Puigdemont was eerder deze week enkele dagen in Finland. Donderdag nam hij deel aan bijeenkomsten in het Finse parlement, gisteren gaf hij een lezing aan de universiteit van Helsinki.

In die tijd activeerde het Spaanse gerecht opnieuw het Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont, dat in december vorig jaar was stopgezet. De Finse politie liet vandaag weten dat ze wou ingaan op het verzoek van Spanje om Puigdemont aan te houden, maar de man heeft Finland alweer verlaten.

Volgens de Finse politicus Mikko Karna, die Puigdemont onderdak bood, zou hij Finland vrijdag al hebben verlaten en is hij al terug in België. Volgens mensen uit Puigdemonts omgeving zou hij sinds vanmorgen weer in ons land zijn. Puigdemont verblijft al sinds eind oktober 2017 in vrijwillige ballingschap in ons land. Sindsdien verliet hij ons land twee keer eerder, naar Denemarken in januari en deze maand nog naar Zwitserland.

Aanhouden of niet?

De vraag is nu of Puigdemont in ons land alsnog opgepakt zal worden, nu Spanje het Europese aanhoudingsbevel opnieuw heeft geactiveerd. Rebellie - de aanklacht waarop het aanhoudingsbevel is gebaseerd - is in ons land niet strafbaar. Daarom kon Puigdemont tijdens het eerste aanhoudingsbevel hier niet opgepakt worden. In Finland is het dat naar verluidt wel. Het ziet er dus naar uit dat Puigdemont zijn arrestatie in Finland nipt heeft kunnen voorkomen.

Navraag bij de bevoegde diensten bracht ons geen duidelijkheid of hij in ons land al dan niet opgepakt zal worden. Puigdemont zelf zou volgens mensen uit zijn omgeving wel heel ongerust zijn dat dat toch zou gaan gebeuren. Zijn advocaat laat echter weten nog geen nieuw aanhoudingsbevel te hebben gezien. "En zelfs als er een nieuwe Europees aanhoudingsmandaat zou zijn, dan gaat het om een misbruik van dit soort mandaat en is het illegaal", zegt Paul Bekaert, die eraan toevoegt dat Puigdemont misschien opgepakt zou kunnen worden, maar daarom niet uitgeleverd zal worden.

Meest gelezen